Сусамовият тахан като продукт е търсен поради доказаните му здравословни свойства, неговото широко използване в медицината при редица заболявания и програми за здравето на човека.
Сусамовият тахан съдържа високо количество калций, магнезий, цинк, мед и желязо, освен това той е и антиоксидант. Пастата от сусам се препоръчва преди всичко на хора с остеопороза, костни и ставни заболявания, при сърдечно-съдови и стомашни заболявания. Полезен е също така и за бременни, кърмачки и за спортисти и хора, изложени на стрес.
Използван е и при суха кашлица, високо кръвно налягане, за по-добра концентрация и памет.
Сусамовият тахан се използва и в различни комбинации, едната от които е с мед. Тя е класическа и най-често е в съотношение 1:1, като се препоръчва сутрин. Тахан и мед е страхотна закуска, която дава енергия за целия ден. Тази комбинация е полезна както за здрави, така и за болни хора.
Спомага стомашно-чревния тракт и оптимизира сокоотделянето. Сусамовият тахан с мед може да бъде перфектно съчетан с палачинки или препечени филийки - такъв вид закуска е подходяща и за малки деца, които имат нужда от подкрепа в процеса на развитие.
Друга известна комбинация на сусамовият тахан е със смляно ленено семе. Това съчетание носи на организма изключително много витамини - А, Е, С, фибри и омега масла - 3, 6 и 9.
Сусамовият тахан в различните му комбинации е полезен при: диабед, за стомаха, при колики и гастрит, при анемия, акне, артрит, при камъни в бъбреците, при газове, за жлъчка и черен дроб, при остеопороза.
Много е ВАЖНО да се отбележи, че въпреки доказаните си ползи, сусамовият тахан може да предизвика и алергии!
Коментари