Gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Отглеждане на сусам и неговите приложения

Отглеждане на сусам и неговите приложения

Отглеждане на сусам и неговите приложения

Сусамът е една от най-древните подправки и продължава и днес да е сред най-употребяваните високомаслени продукти. Той е много богат на витамин Е и на желязо и макар че произхожда от Африка, е много разпространен и в Индия, където се възприема като символ на безсмъртието и на късмета.

Съществуват много разновидности на сусама, но култивираният сусам представлява едногодишно растение, което може да достигне височина от 200 см. Има окосмено стебло, зелени листа и бели, лилави или розови цветове. Не се отглежда особено трудно, а ползите от сусама са доказани.

В България не е особено разпространено отглеждането на сусам, но ако имате дворно място някъде из южните райони на страната, нищо не Ви пречи да пробвате градинарските си умения. А ако се справите добре, ще можете после да развихрите и кулинарното си въображение.

Отглеждане на сусам и неговите приложения

Ето как се отглежда сусам и за какво можете да го използвате:

- Сусамът е много топлолюбив и пониква чак когато температурата на въздуха достигне около 15 градуса. Издържа относително дълго време без вода, но не и без влага;

- Засадете сусам в добре подхранена рохкава почва, която да овлажнявате редовно. Докато расте, е добре да можете да му осигурите температура на въздуха от 25- 30 градуса. Можете да го отглеждате и в парник;

- Поливайте го редовно по време на растежа му и по време на нарастването на кутийките;

Отглеждане на сусам и неговите приложения

- Когато видите, че кутийките започнат да придобиват зеленикаво-кафяв цвят, можете да започнете прибирането на семената;

Отглеждане на сусам и неговите приложения

- След като сте успели да се сдобиете с домашния си сусам, можете да го смелите и да го използвате като тахан. Именно по този начин е разпространено използването му по Средиземноморието;

- В азиатската кухня е особено разпространен белият сусам. С него се овалват пилешки късчета или свинско месо и дори риба и се изпържват в силно сгорещено олио;

- Можете дори да си направите и сусамово масло, което освен че е много полезно, действа добре и за външно използване при суха кожа на лицето или напукани ръце. Добре е само предварително леко да го загреете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest