За дългата си история, когато са започнали да се създават нови сортове тикви, са били произведени изкуствено не малко, като понякога тяхното разнообразие може много да ви обърка. Най-общо можем да разделим тиквите на няколко категории:
- С твърда кора (известна още като обикновена);
- Гигантски или едроплодни;
- Мускатни.
Освен това съществуват и такива сортове, които са били създадени с декоративна цел. Най-често те са видоизменени тикви от вида с твърда кора. Срещат се едроплодните тикви, които имат причудлива форма, и се използват за декориране на помещения.
Тикви с твърда кора
Това са най-разпространената група, универсално отглеждана в страната ни. Те се използват както за кулинарни цели, така и в традиционната медицина. Някои видове са фуражни.
Знаете ли, че?
През 2009 г. в Уисконсин на територията на индийско селище е бил намерен съд с тиквени семки, който е бил на 850 години. Семената са били засадени и повечето от тях са покълнали.
Обща характеристика на сортовете тикви
* Много плътна кожа на зрелите плодове;
* Много са сочни и вкусни;
* Имат много семена;
* Ранно узряване (август-септември);
* Кожата трудно се премахва;
* Дълъг срок на годност.
Едроплодни тикви
Повечето представители на тази група достигат до 15-20 кг. Има обаче и малки едроплодни, което показва неубедителността на този външен признак. Интересен факт е това, че колкото повече се съхраняват, то толкова по-сладки и сочни стават тиквите. Средният срок на съхранение е 1 година.
Общи признаци:
* Кръгла дръжка, която не прониква в самия плод;
* Висока студоустойчивост;
* Мек плод.
Те са много популярни в страната ни, тъй като здравословния начин на живот става все по-популярен и у нас. Мускатните сортове тикви съдържат повече витамини в сравнение с другите, а вкусът и ароматът им са повече от приятни, ако сте любител на тикви.
Знаете ли, че?
В Италия се прави горчица за салати и макаронени изделия от тиква. Тиквената горчица се използва и като сос за овкусяването на месни ястия и пушени меса.
Общи признаци:
* Топлолюбиви;
* Късно узряват;
* Имат жълто-кафяви семена;
* С лек мускатен аромат.
Всички тези сортове тикви имат още много подсортове. Ако сте любител на тиквите, тогава със сигурност ви препоръчваме да опитвате различни видове и сами ще усетите разликата във вкуса им.
Коментари