Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Особености на бразилското кафе

Особености на бразилското кафе

бразилско кафе

Днес кафе се консумира в почти всички страни по света, дори ако навиците и предпочитанията са различни. Ако някъде предпочитат чая, това не означава, че кафето няма своето запазено място.

В различни страни предпочитанията към начина на консумация на кафе също се различават. Американците обичат сортовете кафе с мляко, италианците определено са поклонници на еспресото.

Въпреки че напитката, консумирана днес от милиони хора по света, идва най-вече от Африка, или по-точно от Етиопия, Друга държава от Южна Америка е начело на страните, производителки на кафе. Това е Бразилия, държавата, която доставя почти една трета от световното производство на кафе на зърна.

Бразилия произвежда повече от 2 милиона тона кафе годишно, което я прави кафеен гигант в световен мащаб.

Климатичните условия в югоизточната част на Бразилия са много добри за отглеждането на кафе. Надморската височина, температурата и влажността тук не са идеална среда за разработване на различни сортове кафе. Всъщност 85 процента от кафето, произведено в Бразилия, е от тип Арабика, докато Робуста се използва главно за получаване на разтворимо кафе.

Поради географските и климатични особености, кафето с произход от Бразилия се отличава с ниска киселинност и не особено плътно тяло. Бразилското кафе е с различно качество. Висококачественото кафе има сладко-горчив вкус и шоколадов аромат, а много сортове имат вторични нотки на лешници или подправки. Тези особености правят бразилското кафе основа за повечето основи за кафе на пазара, включително смеси за приготвяне на еспресо.

Бразилското кафе може да бъде сладко на вкус, слабо киселинно, с вкус на ядки, както и да изненада с изключителен сладко-горчив и шоколадов вкус.

приготвяне на бразилско кафе

Бразилските кафета не са плътни. Въпреки по-тъмното изпичане, бразилските сортове имат пепеляв, нагарчащ вкус. За еспресо бразилските сортове кафе се правят по-светли.

Има три процеса на обработка на кафето, които дават различни вкусове. Може да преобладават шоколадовите или плодовите нотки, както и да има по-малко шоколад и по-светъл цвят на напитката.

Повечето качествени бразилски сортове идват от Сул де Минас, Могиана, Серадо и Матас де Минас. Бразилия е страната, която предлага както кафе с по-ниско качество за различни смеси, така и висококачествени сортове, които съперничат на най-добрите.

Не е случайно, че бразилско кафе присъства във всяко еспресо с повече крем и силно тяло. В рая на кафето може да се избира - от най-доброто до ниското качество според предпочитанията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest