Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кафе Робуста - какво трябва да знаем

Кафе Робуста - какво трябва да знаем

Кафе Робуста - какво трябва да знаем

Замисляли ли сте се какво е първото нещо, което обичайно правите веднага след като сте си отворили очите? Е, добре, може би първото нещо е да проверите колко е часът, ако не сте си нагласили алармата предварително. Но веднага след това вероятно бихте се запътили към кухнята да си приготвите чаша ароматно кафе.

Дали сте се информирали достатъчно обаче към кой сорт кафе да се насочите, защото не само марките кафета, но и сортовете са много.

Няма как да ви запознаем с всички сортове кафе, но ще обърнем внимание на сорта Робуста, от който обичайно се приготвя така популярното италианско кафе.

Погледнато в световен мащаб, най-известните кафета са Арабика и Робуста, като първото заема между 60 и 70% от производството на кафе. Почти всички останали проценти принадлежат на сорта Робуста. То е доста по-евтино от Арабиката, защото е по-лесно за отглеждане от него, но вероятно не това е причината да е предпочитано от мнозина. За разлика от Арабика, изпечените зърна Робуста съдържат двойно повече кофеин в състава си. То е доста по-силно на вкус, но ако искате да се разсъните по-бързо, то „заложете“ на него.

Кафето Робуста произхожда от Западна и Централна Африка и е известно и като Канефора. Цената му в сравнение с арабското кафе е почти двойно по-ниска, но както казахме по-горе, това в никакъв случай не се дължи на ниското му качество. Робустата е много по-издръжлив на болести сорт, като това става известно най-вече през 19 век, когато огромни насаждения от Арабика са унищожени от специфичен сорт гъбички, които не успяват да навредят ни най-малко на Робустата.

Вкусът на Робуста е наситен, силен и тръпчив. На цвят то е черно и е особено подходящо за приготвянето на различни смеси с цел омекотяване на вкуса му. От него се произвеждат и повечето видове инстантно кафе.

Кафе Робуста

Ако искате обаче по-бързо да се разсъните, както и ако нямате против по-горчивия вкус на кафето, то е идеалното за вас. Знаем, че кофеинът освен за прилив на енергия, се грижи и за стимулиране на метаболизма ни - т.е. и за нашата перфектна визия. Робустата е и много по-богато на антиоксиданти кафе от Арабиката. Изобщо не го подценявайте, а ако ви е толкова силно, то винаги можете да му добавите прясно мляко или сметана.

А ако ви се намира в повечко ароматно кафе, разгледайте нашите предложения за вкусотии с кафе и си пригответе нещо за душата:

- фрапе;

- коктейли с кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest