Все повече български домакини остават разочаровани от вкуса и качеството на различните марки горчица, които се предлагат в търговската в мрежа у нас. А когато горчицата е вкусна и качествена, тя струва доста скъпо, което отказва домакините от това пикантно допълнение към менюто.
Ето защо напоследък могат да се намерят цял куп рецепти за приготвяне на горчица в домашни условия.
За приготвянето на горчица са ви необходими синапено брашно или синапени зърна, ябълков оцет, олио или зехтин, както и лимонов сок, мед, настърган хрян, сол, вода.
Основното в приготвянето на домашна горчица е накисването на синапените зърна в оцет. Може да приготвите горчица от черен и/или бял синап, като обикновено не се препоръчва използването само на бял синап, който много дразни стомаха.
След 24-часово накисване синапените сърна се начукват (пасират) с пасатор или блендер, след което се добавя на части олиото (зехтина) до получаването на еднородна маса. Прибавя се настъргания хрян, сол, и мед, както и лимонов сок.
Така приготвената горчица се оставя за няколко дни в хладилник, за да узрее вкуса и да изчезне естествената горчивина. По желание може да добавите и други продукти, което ще направи горчицата ви уникална.
По желание може да смелите сърната синап предварително и след това да ги размешате на каша с оцета. А за най-неуверените домакини вече се продават и готова смес за горчица, от която лесно и бързо могат да приготвят горчица в домашни условия.
Коментари