Хрупкавите кисели краставички са любими на малки и големи. За да се получат наистина хрупкави кисели краставички, обикновено се използва винен оцет или ябълков оцет, тъй като те имат по-мек вкус и подчертават аромата на краставичките. Изборът на оцет е важно условие за добри крайни резултати.
Виненият оцет може да бъде бял или червен. Най-често използван за марина ти е червеният, той придава по-класически вкус.
Ябълковият оцет също е идеален за леко сладък и плодово-кисел вкус на киселите краставички.
Стандартната киселинност на оцетът за туршии е 5-6%. Този киселинен процент спомага за правилното консервиране и хрупкавостта на краставичките.
Освен оцет, за да се получат хрупкави краставички, се добавят и други компоненти.
Сол за консервиране, по възможност да не бъде йодирана, и захар.
Освен това могат да се добавят и листа от дъб, череша или касис – те съдържат танини, които поддържат краставичките хрупкави.
Важно е също така краставичките да са пресни и твърди, а саламурата да покрива напълно зеленчуците.
Вижте също колко сол се слага на кисели краставички и научете колко време се варят киселите краставички.
Коментари