Всяка година в края на лятото настъпва известния у нас сезон на домашната зимнина. Тогава хиляди домакини запретват ръкави и консервират сезонните плодове и зеленчуци и към мазета и тавани се отправят буркани с лютеници, кисели краставички, компоти и туршии.
Киселите краставички са сред най-обичаните родни мезета, макар че приготвянето им е трудоемко, а след стерилизацията трябва да се изчака още още известно време, за да узреят. Те присъстват на масата ни неизменно, буквално още от мига, в който станат годни за консумация.
Освен като самостоятелно мезе киселите краставички влизат в състава на различни зимни салати и ястия. Подобно на останалите видове зимнина киселите краставички трябва да се залеят с подходяща саламура и след това да се стерилизират.
Стерилизирането се прави, за да се удължи срокът на приготвените кисели краставички, но не бива да се прекалява с него, защото има опасност вместо крехки и хрупкави, краставичките да са меки и безформени.
Обикновено опитните домакини стерилизират краставичките за 5 минути, максимум - 7-8 минути. След това те изваждат горещите буркани и ги обръщат с капачката надолу, като ги оставят в тази позиция до пълното им охлаждане.
На нашия сайт ще откриете разнообразни рецепти за приготвяне на кисели краставички, салати с кисели краставички или ястия с кисели краставички.
Виж също и нашите съвети за приготвяне на кисели краставички и разбери колко сол се слага на киселите краставички.
Коментари