Gotvach.bg»Съвети»Колко се варят киселите краставички?

Колко се варят киселите краставички?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Колко се варят киселите краставички?

Всяка година в края на лятото настъпва известния у нас сезон на домашната зимнина. Тогава хиляди домакини запретват ръкави и консервират сезонните плодове и зеленчуци и към мазета и тавани се отправят буркани с лютеници, кисели краставички, компоти и туршии.

Киселите краставички са сред най-обичаните родни мезета, макар че приготвянето им е трудоемко, а след стерилизацията трябва да се изчака още още известно време, за да узреят. Те присъстват на масата ни неизменно, буквално още от мига, в който станат годни за консумация.

Освен като самостоятелно мезе киселите краставички влизат в състава на различни зимни салати и ястия. Подобно на останалите видове зимнина киселите краставички трябва да се залеят с подходяща саламура и след това да се стерилизират.

Стерилизирането се прави, за да се удължи срокът на приготвените кисели краставички, но не бива да се прекалява с него, защото има опасност вместо крехки и хрупкави, краставичките да са меки и безформени.

Обикновено опитните домакини стерилизират краставичките за 5 минути, максимум - 7-8 минути. След това те изваждат горещите буркани и ги обръщат с капачката надолу, като ги оставят в тази позиция до пълното им охлаждане.

На нашия сайт ще откриете разнообразни рецепти за приготвяне на кисели краставички, салати с кисели краставички или ястия с кисели краставички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 3
52
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сергей Анчев
Сергей Анчев
07.08.2019 21:03
При стерилизиране киселите краставички не трябва да се загряват повече от 80 гр. Най-добре процесът да се контролира с кухненски термометър. При посочените от Вас условия те винаги ще бъдат меки, а не хрупкави. От тази гледна точка за мен статията Ви е абсолютно безполезна.
4
2