Овесът е зърнена култура, която вирее в сух и хладен климат.
С цел запазване на полезните хранителни вещества при преработката на овеса се премахва само външната обвивка, така че какъвто и продукт да изберем - овесени ядки, трици или овесено брашно, то те съдържат всички ценни елементи на полезното растение.
Овесените ядки спадат към т.нар. бавни въглехидрати и въпреки че са предпочитани при диети за отслабване, всъщност са доста калорични.
Като всяка зърнена храна овесените ядки са трудни за храносмилане, затова е важно да се консумират правилно - а именно овесените ядки трябва да са накиснати.
Овесения ядки може да се накиснат в кисело мляко, колкото по-дълго престояват, толкова по-меки стават.
Добра идея е да накиснете овеса от предната вечер и да оставите купичката с овесени ядки в хладилника покрита. На сутринта закуската ви ще е готова.
Подобно по-продължително накисване е излишно при фините овесени ядки, защото те набъбват буквално за секунди, след като се залеят с мляко, вода или сок.
Друг вариант е да се залеят малко с вряла вода и да се изчака да поемат течността.
Чудесен начин да се включат и в детското меню, е като се добавят в гореща супа, замествайки например сухара.
С овесени ядки и прясно мляко или вода, плодове или сирене, може да се приготви вкусна овесена каша.
В комбинация с мляко, пресни или сушени плодове са идеалната закуска.
В комбинация с достатъчно пиене на вода, овесените ядки действат като метла за стомаха, помагайки да се отървем от натрупаните шлаки в организма.
Коментари