На всички ни е втръснало от овесени ядки с кисело мляко. Незнайно защо, всички са приели, че това е единствения здравословен начин, по който могат да се консумират те. Това въобще не е така. Тук ще намерите няколко здравословни идеи за десерти, включващи в състава си овесени ядки.
Кекс с овесени ядки
Необходими продукти:
250 гр овесени ядки, 250-300 мл прясно мляко, 2 с.л. мед, 5 гр канела, 2 обелени ябълки, нарязани на дребно, 100 гр стафиди или сушени плодове, нарязани на ситно
Начин на приготвяне:
Изброените продукти се смесват в дадената последователност. Бъркат се до получаване на хомогенна смес, с помощта на кухненски робот или миксер. Сместа се излива в тава и се пече в предварително загрята фурна за около 15-20 минути на 200 градуса. По желание може да разпределите сместа във форми за мъфини.
Сладкиш с овесени ядки
Необходими продукти:
5 ябълки, 1ч.ч фини овесени ядки, 0, 5 ч.ч. пълнозърнесто брашно, 0.5 ч.ч. кафява захар, канела на вкус, половин пакетче масло
Начин на приготвяне:
Дъното на малка тавичка се намаслява, след което се поръсва са малко брашно. Отгоре се нареждат нарязаните на резенчета ябълки. Сухите продукти се смесват, прибавя се размекнатото масло и се обърква с миксер до трохи. Сместа се изсипва върху ябълките и се пече около 40 мин на 180 градуса.
Още един вид здравословен сладкиш с овесени ядки, който можете да похапвате без притеснения.
Необходими продукти:
1/2 ч.ч. фини весени ядки, 1 ч.ч. пълнозърнесто брашно, около 1/2 ч.ч. диабетична фруктова захар, 2 яйца, 5 с.л. слънчогледово олио, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 50 гр нарязани орехи, 250 гр почистени и ситно нарязани фурми, 1 и ½ ч.л. бакпулвер, 1/3 ч.ч. стърготини кокос, 1/2 ч.л. канела (по желание), 1 розичка счукан карамфил (по желание), 1/4 ч.л. индийско орехче (по желание), щипка сол
Начин на приготвяне:
Към фурмите се добавят овесените ядки, захарта, брашното, предварително смесено с баклпулвера и солта. След тях се добавят и захарта, орехите, кокоса, канелата, счукания карамфил и индийското орехче.
В отделна купа се разбиват яйцата, след което към тях се добавят киселото мляко и олиото. Двете смеси се смесват и се разбъркват хубаво. Полученото се изсипва в тава, застлана с хартия или намазнена или набрашнена.
Сладкиша се пече в предварително загрята фурна, на 180 С, за около 40-45 мин.
Коментари