Славата на индийското орехче като подправка с уникален и специфичен аромат и вкус започва още от античността и стига до наши дни, когато индийското орехче е неделима част от много етнокухни. Италианската, карибската, индийската, френската, гръцката кухня, дори гозбите, характерни за Латинска Америка и Близкия Изток трудно минават без употребата на малки дози индийско орехче.
История на индийското орехче
Дървото на индийското орехче (Myristica fragans) е от семейство Миристикови. То е вечнозелено и достига до 15 метра височина. Родина на индийското орехче са островите Банда и Молукските острови, но тамошната кухня не обръща особено внимание на кулинарните предимства на подправката. Тя станала любима на арабите, които търгували с Далечния Изток от антични времена до края на Средновековието. Силно застъпено като подправка в арабската кухня, индийското орехче е пренесено в Европа.
Бързо индийското орехче се харесва на европейците, но в самото начало то се намирало твърде трудно, защото се внасяло в малки количества. През 16 век вече индийското орехче се радва на голям интерес, след като португалците завладяли Молукските острови. Те веднага налагат монопол върху износа на подправката.
След около 100 години архипелагът е завзет от холандците, които на свой ред пазят зорко насажденията и дърветата с индийско орехче. Строги наказания грозели всеки, който се осмели да откъсне дори едно орехче, като крайният вариант бил посегателят да остане без ръка. След това французите успяват да се доберат до разсад от дръвчето и засаждат плантации с индийско орехче на остров Мавриций.
Избор и съхранение на индийско орехче
В магазините може да откриете както смлени, така и цели костилки индийско орехче. Когато индийското орехче е на прах, то се употребява по-лесно, поради което това е най-честата форма, в която ще го откриете. Съхранявайте подправката в добре затворени херметически буркани, поставени на сухо и тъмно място.
Готвене с индийско орехче
Кулинарната обработка на подправката е изключително подходяща, ако тя протича в съчетание с черен пипер, дафинов лист, лук, магданоз, корени за супа. Индийското орехче е идеална подправка за различни фрикасета, пастети, супи, ястия от мляно месо, сосове, зеленчукови ястия. Без него прочутият сос Бешамел с гъби не би имал характерния си вкус. В индийската кухня орехчето се използва почти изцяло в сладкиши. В европейската кухня орехчето и кората му се използват особено често в картофени ястия.
Индийското орехче и кората му имат сходни вкусови качества, като вкусът на орехчето се различава с това, че е малко по-сладък. Кората има светлооранжевия, шафраноподобен цвят затова е предпочитана при приготвянето на светли сосове, защото им придава характерен и апетитен цвят. Добивът на кората на индийското орехче е само 15% от този на цялата подправка, което е причина тя да е по-скъпа. Индийското орехче е суровина за широко използвано етерично масло. То се получава чрез парна дестилация на смляно индийско орехче и се използва много в парфюмерията и фармацевтиката. Етеричното масло от индийско орехче се използва дори и в производството на Кока-Кола.
Ползи от индийското орехче
От незапомнени времена от индийско орехче се приготвят сиропи за кашлица. В традиционната медицина индийското орехче и неговото масло са били използвани за болести, свързани с нервната и храносмилателната система. Външно маслото от индийско орехче може да се приложи срещу ревматични болки, както и като спешно средство срещу зъбобол. При храносмилателни разстройства етеричното масло от индийско орехче се смесва на капки с мед. Действа добре и при лош дъх в устата.
При повдигане, гастроентерит, хронична диария или стомашно разстройство може да приложите от 3 до 5 капки от маслото, примесени с мед или захар. Изключително благоприятно влияние върху нервната система на човек индийското орехче може да окаже заради съдържащия се в него миристицин. Той стимулира производството на серотонин - хормонът на щастието и спокойствието. Една добра идея е, ако прибавите малко индийско орехче в чая си.
Ето и още ползи от индийското орехче:
1. Подобрява храносмилането
Индийското орехче действа отлично на храносмилането. То подпомага процеса, като в същото време облекчава състояния на стомашни язви, газове и редица стомашни неразположения. За да имате спокоен стомах, можете да опитате как действа и на вас тази стара подправка.
2. Ценен лек в борбата с безсънието
Оказва се, че можете да се преборите ефективно с безсънието, ако преди да си легнете, заложите на блюдо, подправено с индийско орехче. Вариант е да пийнете чай от прословутата подправка. Според една много стара рецепта пък против безсъние можете да поръсите топло мляко, овкусено с мед, с малко индийско орехче. Вариантите са няколко, изпробвайте най-добрия за вас и изберете.
3. Облекчава болката
Благодарение на богатия си състав индийското орехче действа болкопонижаващо. То също така понижава стреса и ви помага да се чувствате по-добре в кожата си.
4. Облекчава лошия дъх
Лошият дъх е проблем на много хора, като може да се забележи в различна възраст. Това състояние понижава самочувствието ни и определено не ни прави най-приятната компания за околните. Ако страдате от халитоза, непременно трябва да се консултирате с лекар или зъболекар. Специалистите ще ви насочат какво да предприемете, тъй като невинаги проблемът се дължи на заболявания в устната кухина. Междувременно можете да облекчите състоянието с малко индийско орехче. Други храни против лош дъх са кисело мляко, зелени ябълки, магданоз.
5. Защитава черния дроб
Индийското орехче влияе добре на черния дроб. Тази подправка го предпазва от редица заболявания и способства за по-бързото възстановяване на вече такива. Разбира се, ако черният ви дроб страда, непременно трябва да потърсите и лекарска помощ, защото нещата могат да са и много сериозни.
Масло от индийско орехче
Антисептичните свойства на индийското орехче го правят полезен продукт при производството на антисептични сапуни. Етеричното масло от индийско орехче се използва и за къпане, поради освежаващия си характер. Тъй като маслото от индийско орехче е антибактериално и антисептично средство, то се използва в много козметични продукти, предназначени за скучна, мазна или набръчкана кожа. Използва се и при направата на лосиони и кремове след бръснене.
Маслото от индийско орехче е полезно за храносмилането и помага за облекчаване на болки в стомаха и премахване на газове от стомаха и червата.
Това масло се смесва добре с много други етерични масла, включително лавандулово масло, масло от розмарин, портокалово масло, масло от черен пипер, масло от салвия, евкалиптово масло, масло от джинджифил и иланг-иланг.
Маслото от индийско орехче е много полезно за лечение на мускулни и ставни болки, тъй като е отлично успокоително. Освен това е противовъзпалително, така че масажирането на масло от индийско орехче върху засегнатата област е ефективно при артрит, ревматизъм и лумбаго.
Маслото от индийско орехче е съществена част от китайската медицина, когато става въпрос за лечение на коремна болка и възпаление. Също така намалява подуването на ставите. Често пренапрежението води до болки в тялото или мускулите и в такива случаи това масло може да бъде много полезно за премахване на болката.
Вреди от индийското орехче
Ако се употребява в малки дози индийското орехче не оказва никакви отрицателни влияния върху организма на човек. Високата доза индийско орехче е към 10 грама и повече и тогава то започва да оказва слаби до средно силни халюциногенни ефекти. При предозиране индийското орехче е в състояние да предизвиква видения и приятно усещане, които наподобяват ефекта от употребата на марихуана. Халюцинациите и упойването могат да продължат до 24 часа след първоначалната кулминация, което е около 12 часа след поглъщането на прекомерна доза индийско орехче.
Същевременно с това е възможно да се появят неприятни странични ефекти като халюцинации, повдигане, обезводняване, обща телесна болка в интервала до 36 часа след поглъщане. Редовната и прекомерна употреба на индийско орехче е в състояние да нанесе вреди на черния дроб. При интравенозно инжектиране индийското орехче действа като силна отрова. В миналото индийското орехче е било използвано за предизвикване на аборт. Големите дози от подправката, погълнати наведнъж са изключително опасни - водят до конвулсии и сърцебиене, а понякога и до фатален край.
Коментари
иво -всъщност от марихуаната Се халюцинира...на мен ми се е случвало много пъти