Индийското орехче е затопляща подправка, произведена от вътрешното семе на едноименното дърво, произхождащо от Индонезия. Използва се както в сладки, така и в пикантни храни.
Все пак трябва да имате предвид, че използвано в големи количества, индийското орехче е токсин. Затова го използвайте в малки дози, които ще ви гарантират здраве и приятен аромат.
Понеже индийското орехче е затопляща подправка, обикновено се използва и в коледни напитки като яйчен пунш, горещ шоколад или ябълков сайдер. В каквото и да решите да го добавите - в кафе, чай или някакъв друг вид напитка, то ще донесе топлина и нотка екзотичност към иначе обикновените напитки, консумирани от нас всеки ден.
1. Кафе Кон Миел
Това кафе с мед се сервира обикновено след вечеря в Испания. Канела и индийско орехче са съставките, които правят това кафе невероятно.
Какво ви е нужно: 2 ч.ч. прясно сварено горещо кафе, 1/2 ч.ч. мляко (или млечна алтернатива), 4 с.л. мед, 1/8 ч.л. чист ванилов екстракт, 1/8 ч.л. канела, щипка индийско орехче
Начин на приготвяне: Загрейте всички съставки в малък съд на ниска до средна температура, но не ги довеждайте до кипене. Разбъркайте добре, за да разтворите меда. Сервирайте горещо в малки чаши.
2. Тиквено лате
Какво ви е нужно: 1 ч.ч. мляко, 2 с.л. пюре от тиква, 1 супена лъжица захар, 1/4 ч.л. подправка за тиква, плюс повече за поръсване (прави се като се смесят 1/4 ч.ч. канела, 4 ч.л. джинджифил, 4 ч.л. индийско орехче, 4 с.л. бахар, може да се съхранява в херметически затворен съд), 1/4 ч.л. чист екстракт от ванилия, 1/4 ч.ч. горещо еспресо или силно сварено кафе, подсладена сметана за сервиране
Начин на приготвяне: Смесете млякото, тиквеното пюре, захарта, подправката за тиква и ванилията в купа, подходяща за микровълнова. Затоплете около 1-2 минути, докато млякото стане горещо. Разклатете, докато млякото се разпени - обикновено не повече от 30 секунди. Изсипете кафето в голяма чаша и долейте с разпененото мляко. Най-отгоре добавете сметаната и поръсете с още от тиквената подправка.
Коментари