Малко са хората, които не са любители на чая. Независимо дали става въпрос за билков чай, за плодов, за черен, зелен или за някоя от многото му вариации, чаят е тази напитка, която редовно присъства на масата ни.
Интересното обаче е, че освен за пиене чаят може да бъде използван и за направата на някои сладки и сладкиши. Ето 3 от най-сполучливите рецепти за сладкиши с чай:
Чаени пръчици
Необходими продукти: 50 г пудра захар, 60 г брашно, 2 яйца, 1 ч. ч. ром, 1 пакетче черен чай
Начин на приготвяне: Ромът се затопля и в него се оставя пакетчето чай за около 20 минути, за да пусне аромата си, след което се изважда. В подходящ със се разбиват захарта и яйцата, докато станат на пяна. Прибавят се брашното и ромът и отново се разбърква. Тази смес се пълни в пош и се шприцоват пръчици върху тава, застлана с хартия за печене. Сладките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Ароматни чаени топчета
Необходими продукти: 1 пакетче черен чай, 300 г настърган млечен шоколад, 3 с. л. какао на прах, 250 г течна сметана
Начин на приготвяне: Сметаната се слага в подходящ съд на горещ котлон да се нагрее. Преди да кипне, в нея се слага пакетчето чай и се оставя да престои така 30 минути. Чаят се изважда, сметаната се връща на котлона и в нея се слага да се разтопи шоколадът, като непрекъснато се разбърква.
Шоколадовата смес се оставя да престои 30 минути, след което купата, в която се намира, се слага в по-широк съд, пълен с лед. Започва да се разбива с миксер до сгъстяване. От тази смес се оформят малки топчета, които се овалват в какаото. Поднасят се веднага.
Чаен кекс
Необходими продукти: 4 яйца, 1 1/2 ч. ч. захар, 1 к. ч. прясно мляко, 1 с. л. бакпулвер, 1 к. ч. олио, 4 ч. ч. брашно, 1 пакетче ванилия, 100 г сметана, 1 пакетче чай рой бос, 3 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне: В дълбока купа се изсипват захарта и яйцата и се разбиват с миксер, докато сместа побелее. Към тях се прибавя олиото и разтвореният в млякото бакпулвер. Разбърква се, добавя се ванилията и брашното и отново за кратко се разбива с миксер до получаването на немного гъсто тесто.
Изсипва се във форма за кекс и се пече на 180 градуса до пълна готовност. Когато кексът е готов сметаната се слага да се загрее на котлона и преди да кипне в нея, се поставя чаят и пудрата захар. Разбърква се и сосът се оставя да престои 15 мин. Пакетчето чай се маха и със сметановата течност се залива готовият кекс. Отново се оставя да престои, докато попие добре сосът.
Коментари