Арабската кухня, известна най-вече със специалитети като хумус, агнешки шиш-кебап, кафта, фалафели, табуле и още много други традиционни ястия, се гордее и със своите сладкиши.
Особено популярни са различните видове курабии, пълнени с ядки или сушени плодове, които се консумират с удоволствие веднага щом приключат постите по време на Рамадан и започнат празненствата. Ето 2 от най-популярните рецепти за арабски курабии, на които можете и Вие да се насладите:
Египетски курабии
Необходими продукти: 3 ч. ч. брашно, 3/4 ч. ч. разтопено масло, 1 к. ч. розова вода, по 20 г бадеми, лешници, печени фъстъци и шамфъстък, 7- 8 фурми, 1 щипка канела, 3 с. л. захар, пудра захар за поръсване.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява, слага се в купа и в средата му се оформя кладенче. В него се изсипва почти цялото масло (оставя се 1 с. л. за плънката на курабиите) и розовата вода.
От тази смес се замесва гладко тесто, от което се правят топчета с големината на кайсия, които се натискат по средата, така че да се оформят вдлъбнатинки, в които ще се слага плънката.
Отделно с помощта на чопър или на най-обикновено хаванче се смилат обелените ядки и фурмите, на които предварително им е махната костилката. Към тази смес се добавя 1 с. л. масло, захарта и канелата и всичко се разбърква добре.
С така приготвената плънка се пълнят курабиите и се нареждат в намазнена тава. Пекат се на предварително загрята на 200 градуса фурна до порозовяване. След като са готови се поръсват с пудра захар и са готови за поднасяне.
Курабии Мамул
Необходими продукти: 500 г брашно, 200 г масло, 80 г пудра захар, 2 с. л. портокалова вода, 2 с. л. розова вода, 200 г орехи, 80 г захар.
Начин на приготвяне: Орехите се смилат с чопър или се начукват в хаванче, но не на много дребни части. Към тях се добавят захарта и розовата вода и всичко се разбърква добре. Отделно маслото се загрява и след като е вече полутечно се смесва с брашното.
Към тях се прибавя пудрата захар и портокаловата вода. От тази смес се замесва тесто, като ако е необходимо можете да добавите и малко вода. Тестото се оставя за около 2 часа на хладно, след което от него се оформят топчета по гореописания начин.
В оформената вдлъбнатинка се слага ореховата плънка, тестото се притиска за да не изтича сместа и така приготвените курабии се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до порозовяване. Поднасят се топли, поръсени с малко пудра захар.
Коментари