В наши дни чопърът се е превърнал във вещ, която всяка домакиня трябва да притежава. Независимо колко е голям, дали е с един или с два ножа и дали е с голяма или малка купа, той вече е станал незаменима част от кухненското ни оборудване. Ето обаче какво е важно да знаете, когато избирате какъв чопър да си закупите:
1. Когато избирате чопър, се замислете за какво точно ще го използвате, за да знаете колко голяма да е купата, с която се продава. Ако прецените, че няма да го използвате толкова често, по-добре избирайте по-малките купи, които събират не повече от 1 л продукти, защото именно купата заема най-много място и ще се чудите къде и как да я съхранявате;
2. Винаги следете дали чопърът, който избирате, е достатъчно стабилен, защото това е уред, който работи на доста силни обороти. Необходимо е не само ножът му да е достатъчно здрав, но и купата, в която ще се слагат продуктите;
3. За предпочитане е да вземете чопър с няколко степени. Така ще можете да прецените на колко дребни части да са продуктите, които ще пуснете в него;
4. Задължително избирайте чопър, който да има достатъчно мощност да работи с ядки като лешници, орехи, фъстъци и др. Начукването на ядките винаги е било много досадна работа, която благодарение на чопъра ще можете да си спестите;
5. Проверете дали частите на чопъра се мият лесно, а най-добре е те да стават за съдомиялна.
6. Ако готвите всеки ден различни ястия и особено ако имате малки деца, се ориентирайте не към обикновения чопър, а към мултифункционалните кухненски роботи. В този случай обаче избирайте по-скъпите и практични уреди, които не заемат толкова място;
7. Ако обичате да гощавате гостите си с коктейли, обърнете внимание дали чопърът, който сте харесали, разполага с функция за натрошаване на лед;
8. Ако мислите често да работите с чопъра си, по-добре избирайте такъв, който да е с два или повече ножа, защото това ще Ви спести много време;
9. Независимо какъв чопър избирате, внимавайте капакът му да приляга плътно към долната конструкция, защото в противен случай всичко, което раздробявате, може да изхвърчи нагоре;
10. Ножовете на чопъра трябва да са много стабилни на пипане и достатъчно остри. Това означава да не се хвърляте на първия китайски чопър, който Ви рекламират.
Коментари