Ако сте любители на чая е много важно да знаете как да си го приготвяте правилно и кои съдове да използвате. В това отношение чайникът играе една от главните роли за запарването на хубав и ароматен чай.
Неслучайно сред китайците, откъдето произлиза чаят и чаените традиции, чайникът или каната се нарича Бащата на чая, а водата, от която се приготвя чая е Майката на чая.
Интересно е да се спомене, че в далечното минало, каните в Китай са били изработвани от най-различни материали като ахат, кристал, нефрит, желязо, порцелан, японски лак, глина, пясък и бамбук.
Днес вече повечето чайници поради редица причини се изработват предимно от порцелан, керамика, неръждаема стомана и дори пластмаса. Ако искате да спазвате древните китайски мъдрости относно избора на чайник, ето какво е важно да знаете:
1. За предпочитане е да избирате чайник от порцелан, защото той не е абсорбиращ и поради белотата на вътрешността му ще можете да познаете дали чаят е станал достатъчно силен или трябва да се запари за още време.
2. Най-важното правило, когато избирате чайник, е той да Ви харесва. Това е строго индивидуално за всеки един човек, но не се оставяйте да Ви убеждават продавачите в качеството на чайниците си, ако те не Ви харесват. Замислете се, че каната стои редом до чашата за чай и ще Ви се наложи да я гледате всеки ден.
3. Никога не купувайте чайник, в който се усеща миризма на пещ или масло, защото така единствено ще развалите вкуса и аромата на чая.
4. Независимо каква форма има чайникът, гледайте да е изработен от порцелан или от китайската пясъчна керамика джиксинг. Последната се е използвала особено много в кралския двор, което говори достатъчно за нея.
Освен това над тези съдове се трудят изключителни познавачи на чая и на чаените церемонии и самите чайници са богато изрисувани, правейки ги уникати.
5. Винаги следете капака на чайника да пасва напълно с него, тъй като в противен случай освен че чаят няма да се запари хубаво, може да разлеете водата докато си го сипвате.
6. Водата от чайника трябва да излиза спокойно и плавно, без да се затруднява.
7. След като сте закупили чайник е добре да го потопите в студена вода и да го сложите на слаб огън. Така ще изчезнат всички миризми, които е възможно да е поел по време на обработката му.
8. Според познавачите на чаените традиции е добре да имате отделен чайник за различните видове чай. Това означава в един чайник да запарвате черен чай, в друг например зелен и в трети билков.
Коментари