Шпатулата е един от най-важните инструменти в кулинарията. Именно поради тази причина трябва да бъдем изключително внимателно в избора на този полезен за кухнята ни инструмент.
Когато става въпрос за сладкиши, шпатулите са безценен инструмент. Тези приспособления с широка, плоска, гъвкава глава могат да бъдат приложени в безброй различни ситуации като например смесване, разстилане, повдигане и прехвърляне.
Но с толкова много различни варианти и видове сигурно се чудите какъв вид на шпатула е най-подходящ за всяка задача? Ето и съвети при избора ви на шпатули за сладкиши:
Плоски шпатули
Плоските и широки шпатули служат основно за изгребване, обръщане и сервиране. Въпреки че най-често в магазините се предлагат подобни инструменти, направени от метал, в последните годините се появиха и шпатули от пластмаса. Те се препоръчват при работата с разбити белтъци, защото не нарушават пухкавата им консистенция, колкото металните.
![Темпериране на шоколад](/files/lib/600x350/spatula-chocolate.webp)
Когато става въпрос за печене на сладкиши, най-вероятно в даден момент ще ви се наложи да прехвърлите нещо от едно място на друго – например да обърнете блата от сладкиша, да го отлепите от формата, да извадите бисквити от тавата. Точно в тези ситуации ще ви е необходима плоска шпатула. Това е чудесен инструмент и за прехвърляне на цели торти или блатове декоративни елементи с лекота.
Шпатула – тип лъжица
Този вид шпатули служат основно за изстъргване и заглаждане. Често срещана тяхна разновидност е горната част на шпатулата да е обвита с каучуково покритие. Единият ѝ връх е леко заострен. Чрез нея се обират стените на купата и се разпределя равномерно съдържанието по равно в цялата тава. Това става чрез заглаждане.
Шпатули за глазура
![Глазура за торта](/files/lib/600x350/spatula-cake.webp)
Този вид шпатули са продълговати и тесни. Те наподобяват по-скоро на ножове. Предлагат се в различна дължина. Тяхната основна функция е да се разпределя по равно глазурата по всички части на сладкиша, който приготвяте.
Има много видове шпатули, направени в различни размери и от различни материали. Всичките те обаче имат специфична роля в кулинарията. Така че най-важното, което трябва да знаете, преди да изберете шпатула, е какво точно ще приготвяте.
Коментари