Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Видове шпатули и тяхното предназначение

Видове шпатули и тяхното предназначение

Шпатула

Шпатулите са незаменим помощник на всяка домакиня. Те могат да бъдат най-разнообразни по форма и по предназначение, като това важи и за материала, от който са направени. По-голяма част от шпатулите се използват за разбъркването на ястията, които приготвяме, като тези, които са със заоблена форма и леко вдлъбнати, могат да бъдат използвани дори и вместо голяма лъжица или черпак.

Ето малко интересна информация относно видовете шпатули, тяхното предназначение и поддръжка:

1. Най-разпространените шпатули са дървените, но напоследък все по-често се налагат тези, изработени от тефлон, неръждаема стомана или от пластмаса и силикон;

2. По-скъпите шпатули имат специален термоустойчив накрайник;

3. Наред с дървените шпатули можете да срещнете и метални, алуминиеви, от незалепваща пластмаса и дори шпатули от порцелан;

Шпатули

4. Шпатулите, които служат за разбъркване на ястията, могат да са по-дебели, докато тези, които използвате за да отлепите например омлет или палачинка от тигана, трябва задължително да са с тънък накрайник;

5. Ако използвате шпатулата за разбъркване, можете да си закупите шпатула с накрайник под формата на четка, но тя няма да Ви върши работа, ако искате с нея да пробвате ястието или да го сипете в чиния.

6. От хигиенна гледна точка за предпочитане са онези шпатули, които са с по-гладко покритие (например от неръждаема стомана), защото се мият по-лесно за разлика от дървените и пластмасовите;

7. В същото време в азиатската кухня се използват масово шпатули, направени от бамбук или дърво, защото по време на разбъркване на ориза (особено за сушито) той се предпазва от начупване;

Заглаждане на торта

8. Ако сте се спрели на дървена шпатула, задължително използвайте различна шпатула за различните ястия, които приготвяте, защото дървото лесно поглъща ароматите;

9. Дървените шпатули трябва да се измиват по-старателно и редовно да се подменят с нови;

10. Ако често си приготвяте пица, не забравяйте, че на пазара вече се предлагат специални шпатули, с които да нарежете пицата на равни парчета. Към някои от тях дори е прикрепена ножица, превръщайки шпатулата в изключително удобно кухненско пособие 2 в 1.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest