Накратко за брашното
Брашното е една от най-старите и най-широко използвани храни в света. От древни времена хората са отглеждали различни зърнени култури и са ги смилали на прах, който е служил за основа на множество хлебни и тестени изделия. С развитието на технологиите и науката брашното се е променило и диверсифицирало, като са се появили нови видове, направени от различни суровини и с различни характеристики.
Хранителната индустрия произвежда храни, които доставят удоволствие и засищат глада ни, вкусовите ни рецептори и дори емоциите ни. Примерите за това са много – от хрупкавата препечена филийка, намазана с масло, до парчето торта с пухкави блатове и нежен ванилов крем. Използването на правилното брашно за рецептата е също толкова важно, колкото и другите съставки, които избирате за най-вкусната версия на крайното ястие.
Разбирането на науката за това как работи печенето минава през познанията за различните видове брашно, което използвате. Това до голяма степен влияе върху крайния продукт и може да ви помогне да постигнете оптимални резултати.
В тази статия ще ви представим някои от най-популярните (и не толкова) видове брашно и тяхната характеристика.
Бяло брашно
Бялото брашно е най-често срещаният и най-използваният вид. То се прави от пшеница, която се обезкласява, т.е. се отстраняват зърнената обвивка и зародишът, където се съдържат повечето фибри, витамини и минерали. Така се получава фино и светло брашно, което има високо съдържание на глутен - белтъчина, която дава еластичност и обем на тестото. Бялото брашно е подходящо за приготвяне на всякакви видове хляб, питки, кифли, кексове, бисквити и други сладкиши. Недостатъкът му е, че е с ниска хранителна стойност и може да повишава нивото на кръвната захар и холестерола.
Пълнозърнесто брашно
Пълнозърнестото брашно е по-здравословна алтернатива на бялото брашно. То се прави от пшеница, която не се обезкласява, а се смила цяла, заедно с обвивката и зародиша. Така се запазват всички полезни съставки на зърното като фибри, желязо, магнезий, витамин В6. Пълнозърнестото брашно има по-тъмен цвят и по-силен вкус от бялото брашно. То е подходящо за приготвяне на хляб, палачинки, мъфини и други изделия, които не изискват много лекота и пухкавост. Предимството му е, че е с по-висока хранителна стойност и може да подобрява храносмилането и кръвообращението.
Бадемово брашно
Бадемовото брашно е един от най-модерните и полезни видове. Прави се от смлени бадеми, които могат да бъдат бланширани или не. Бадемовото брашно е богато на здравословни мастни киселини, протеини, фибри, калций, магнезий, витамин Е. То е подходящо за хора с непоносимост към глутен или с диабет, тъй като има ниско съдържание на въглехидрати и гликемичен индекс. Бадемовото брашно има лек ядков вкус и може да се използва за приготвяне на торти, бисквити, макарони, хляб. Недостатъкът му е, че е с по-висока цена и не може да замени напълно бялото брашно, а само част от него.
Кокосово брашно
Кокосовото брашно е много популярно в последните години. То се прави от изсушената и смляна сърцевина на кокосовия орех. Богато е на фибри, желязо, мед и лауринова киселина, която има антибактериално и антивирусно действие. Подходящо е за хора с алергия към ядки и глутен, тъй като не съдържа нито едно от тях. Кокосовото брашно има богат ядков вкус, с лека кокосова нотка. То може да се използва за приготвяне на кексове, мъфини, палачинки, хляб. Недостатъкът му е, че е с по-висока цена и има специфична текстура, която изисква повече течност и яйца при замесването.
Брашно от киноа
Брашното от киноа е едно от най-полезните и хранителни видове брашно. Приготвя се от смляна киноа, която е псевдожитно растение, богато на протеини, фибри, желязо, магнезий, фосфор. Брашното от киноа е подходящо за хора с непоносимост към глутен или с вегетарианско или веганско хранене, тъй като не съдържа животински продукти. Има орехов вкус и може да се използва за приготвяне на хляб, палачинки, пица, кексове. Недостатъкът му е, че е с по-висока цена и не може да замени напълно бялото брашно.
Царевично брашно
Царевичното брашно е произведено от фино смлени царевични зърна. Обикновено се използва при печене, пържене и сгъстяване на сосове. Царевичното брашно има жълт цвят и лек царевичен вкус. То е без глутен и е богато на фибри, протеини, желязо и витамин В6.
Шипково брашно
Шипковото брашно е вид брашно, произведено от изсушени и смлени шипки. То е естествен и органичен източник на витамин С, антиоксиданти, биофлавоноиди и пектин. Шипковото брашно има сладък и пикантен вкус и червеникав цвят. Може да се използва за добавяне на вкус и хранителни вещества към сладкиши, бисквити, хляб и смутита.
Ябълково брашно
Ябълковото брашно е направено от сушени и смлени ябълки, обикновено с включена кора и сърцевина. Това е нисковъглехидратна и безглутенова алтернатива на пшеничното брашно, с високо съдържание на фибри, пектин и естествени захари. Ябълковото брашно има плодов и леко кисел вкус и светлокафяв цвят. Може да се използва за приготвяне на мъфини, палачинки, пайове и сосове.
Лешниково брашно
Лешниковото брашно е произведено от печени и смлени лешници. То е подходящо за кето и безглутенови диети, подобно на бадемовото. Лешниковото брашно се отличава с високо съдържание на здравословни мазнини, протеини и витамин Е. Има ядков вкус и тъмнокафяв цвят. Може да се използва за приготвяне на браунита, бисквити, торти и хляб.
Брашна от насекоми
По света вече се използват някои видове брашна, които са произведени с доста оригинални суровини. Брашното от насекоми е официално признато за супер храна от 2018 г. и е включено в списъка на ядливите храни в Европа. Произвежда се от изсушени и смлени насекоми, като червеи, скакалци и бръмбари. Това е нов и устойчив източник на протеини, мазнини, фибри, минерали и витамини. Брашното от насекоми има орехов или землист вкус и е кафяво или сиво цвят. Може да се използва за обогатяване на печива, тестени изделия, закуски и напитки.
Ето и някои по-любопитни негови вариации:
- Брашно от щурци: Щурецът е насекомо със страхотни хранителни свойства и много малко мазнини и е идеален за нискокалорична диета. Брашното от щурци е богато на калций, витамин B12 и желязо и насърчава растежа на костите. Обикновено се използва за приготвяне на протеинови блокчета, въпреки че много готвачи го добавят при приготвянето на хляб, фокача, прясна паста и традиционни торти;
- Брашно от копринена буба: Копринената буба е широко разпространена, особено в Китай, където производството й надхвърля 500 хиляди тона на година. Получените отпадъци от текстилното производство се използват за хранителни цели: оставят се да изсъхнат и след това се смилат фино. Така полученото брашно е богато на фибри, има високо съдържание на протеин и обикновено се използва при приготвянето на хлебни изделия като хляб, пица и фокача;
- Брашно от скорпион: Получава се чрез сушене и смилане на черен скорпион, който принадлежи към семейството на ядливите насекоми. Това е 100% натурален продукт, богат на витамини и минерални соли. С леко хрупкава и твърда консистенция вкусът му напомня на морски скариди и е идеален за приготвяне на основни ястия;
- Брашно от ларва на восъчен молец: Обикновено наричани още восъчни червеи, ларвите на восъчния молец се срещат в природата в кошерите. Вкусът им много напомня на лешници и скариди. Произведеното от тях брашно обикновено се използва за приготвяне на сладки закуски;
- Брашно от брашнени червеи: Наричан още брашнен молец, брашненият червей е един от най-известните паразити, заразяващи храната. Полученото от него брашно е богато на хранителни вещества и ненаситени мазнини, както и на множество витамини. Вкусът му е много мек, подобен на печени лешници и кедрови ядки. Брашното от брашнени червеи може да се използва както в сладки, така и в солени ястия. Добавят се около 10% от обикновеното брашно.
Съществуват още: брашно от нахут, грахово брашно, картофено брашно, а брашно на практика може да се добие от всяка ядка или семе. Особено популярно е и оризовото брашно, на което неведнъж сме обръщали внимание в нашите статии. По-малко популярни са мескитовото брашно или пък брашно от гроздови семки, брашно от спелта и теф. Тапиоката също е вид южноамериканско брашно.
Коментари