Кокосово Брашно

Кокосово брашно

Неясно защо кокосовото дърво в неговите родни тропически области е познато като мързеливо дърво. Удивлението идва от факта, че неговият плод - кокосовият орех, намира невероятно широко приложение в живота на местните - като се започне от хранителната му употреба и се стигне до използването му като материал за работа от творците на изкуството.

Кокосовият орех е не само плод, съдържащ в себе си и разхладителна напитка, но и суровина за производство на кокосово брашно - сладко на вкус, с приятен кокосов аромат и невероятно много ползи, което го прави перфектна алтернатива на добре познатите ни брашна от всевъзможни суровини.

За да се откроят достойнствата на кокосовото брашно, нужна е информация за неговата същност, състав и полезни свойства, както и за неговата поява на пазара.

История и същност на кокосовото брашно

Кокосови продукти

Кокосовото орехи се използват основно с цел добиване на кокосово месо, мляко, вода, както и на кокосово брашно. Най-голям дял в производството на кокосово брашно се пада на Филипините. Там брашното е страничен продукт от производството на кокосово мляко. Естествени, нетоксични растения като кокоса са търсени за производство на лекарства за профилактика и лечение на различни заболявания.

Кокосовото брашно се препоръчва за добавка към всяка здравословна диета заради антибактериалните, противогъбичните и всякакви други свойства, които притежава. За палео диетите, като източник на брашно без алергени или просто за стимул на имунната и храносмилателната системи кокосовото брашно е най-добър избор.

Какво точно е кокосово брашно

Първоначално това е бил питателен вторичен продукт от кокосовото мляко. Фермерите, които са го купували, са били наясно, че това е източник на органичен тор и добро допълнение към храната на животните. Постепенно изследванията доказват, че кокосовото брашно е отлична храна с многобройни ползи за здравето и то постепенно заема мястото си на суперхрана за хората, особено в светлината на факта, че е добра идея при безглутенови диети.

Характеризира се с високо съдържание на фибри, протеини и здравословни мазнини и ниско съдържание на захар, въглехидрати и калории.

Продуктът, наречен кокосово брашно, се получава при настъргване на месото на пресни кокосови орехи. След това суровината се дехидратира и обезмаслява, тоест извлича се маслото от нея. В резултат се получава фин прах, който прилича на пшеничното брашно. В най-чиста форма то даже губи кокосовия си аромат и може да се сбърка с друг тип брашно.

Химически състав и хранителна стойност на кокосовото брашно

Кокосов шейк

В 30 г кокосово брашно, което е четвърт чаша, се съдържат:

- 120 ккал;

- 4 г мазнини;

- 10 г протеини;

- 10 г фибри;

- 16 г въглехидрати;

- 2 г захар.

Дневно обикновено се използват 2 с.л., което е около 15 г. В тях има 8 г въглехидрати, 5 г фибри и 60 ккал, което го прави идеално за всички, които следят калориите, въглехидратите, които приемат, и се стремят да увеличат фибрите в храната си.

Здравословни и хранителни ползи от кокосовото брашно

Кокосовото брашно има различни ползи за здравето от други продукти от кокос, като кокосовото масло примерно, и е добра алтернатива на останалите брашна.

Този продукт е функционална храна и има значителни ползи за здравето като ценен източник на хранителни вещества. То съдържа диетични фибри, има високо съдържание на протеини, не съдържа глутен и има нисък гликемичен индекс. Много е подходящо за хора с възпалителни заболявания и тези, които трябва да избягват глутена. Безопасна храна е за страдащи от цьолиакия, синдром на пропускливите черва, диабет и глутенова непоносимост.

Ползи от кокосово брашно

Продуктът се отразява добре в много посоки на здравето ни.

1. Подпомага метаболизма - заради съдържанието на здравословни наситени мазнини, които са източник на енергия за тялото, брашното е здравословен начин да се поддържа метаболизма и баланс на нивата на кръвна захар;

2. Съдържа много полезни фибри - самото месо на плода съдържа 61 процента фибри. Влакната не могат да се абсорбират от тялото и затова някои калории и въглехидрати не могат да се използват от тялото, а направо преминават към храносмилателния тракт, за да се изчисти организмът от токсините и отпадъчните вещества;

3. Държи нивата на кръвна захар в стабилно състояние - поради ниския си гликемичен индекс това брашно не повишава нивата на кръвна захар. Консумацията на храни с това брашно подпомага регулирането на нивата на кръвна захар;

4. Подобрява здравето на сърцето, както и на храносмилателния тракт - кокосовото брашно понижава нивата на лош холестерол и така подпомага сърдечното здраве. Фибрите и мазнините пък има благоприятен ефект върху стомаха и цялата храносмилателна система;

5. Богато на микроелементи - тъй като кокосовите палми се отглеждат върху богати вулканични почви в тропиците, които са естествено наторени с морска вода, съдържаща всички микроелементи, в продукта се съдържа пълна комбинация от всички микроелементи, нужни на човешкото тяло, така че този продукт е способен да захрани тялото с всичко необходимо. Освен това не съдържа фитинова киселина.;

6. Хипоалергенни свойства - специфичните алергии, от които страдат много хора, днес са истински бич за човешката популация. Кокосовото брашно предлага алтернатива, благодарение на която няма нужда от отказ от любими десерти и лакомства. Те могат да се направят с кокосово брашно.

За какво се използва кокосовото брашно

Тази суровина може да замести напълно пшеничното брашно в рецептите с него. Къде е най-добре и адекватно да се използва кокосово брашно?

- Като сгъстител за супи, яхнии и шейкове, тъй като има отлична попиваемост. На всяка една чаша традиционно брашно е нужна само четвърт чаша кокосово;

- В рецептите често се включва допълнителен източник на протеини, като яйцата в сладкишите примерно, тогава за да се компенсират свързващите свойства, които би позволил глутенът в нормални условия, може да се добави примерно ленено семе, което има такива свойства и отделно допринася за здравето.

Рецепта за кокосово брашно в домашни условия

Рецепти с кокосово брашно

Може да се направи кокосово брашно и у дома. Така кокосовият орех ще се използва напълно, без да се изхвърли нищо от него.

Кокосовото месо заедно с водата от ядката се пуска в блендер, докато се получи гладка смес.

Сместа се прецежда през марля и се изстиска добре. Течността, която остава, е кокосово мляко, което може да се изпие.

Сухата част от кокоса се разстила в тава върху хартия за печене и се суши 4-6 часа във фурна на 50 °C, докато се получи консистенция на прах, която е брашното.

Съхранява се в затворен съд на тъмно.

Кулинарни рецепти с кокосово брашно

Кокосови сладкиши

Може да си приготвите кокосов чийзкейк с или без плодове, кокосови мъфини без захар и без глутен, всякакъв род кокосови бисквити, палачинки, барчета, кокосови торти, кокосови сладкиши, диетични хлебчета, кексове и курабийки, баници и всевъзможни десерти с плодове или захар. Може да се сгъсти супата с него или да се направи приятна консистенцията на яхнията.

Противопоказания за използване на кокосово брашно

Този продукт е препоръчителен за всяко диетично хранене. Може да възникне проблем само при алергия към кокоса. Такава вероятност не е голяма, но може да се направи проверка, която да изключи алергична реакция към продукта.

А ако сте фен на вкусните кокоски, значи ще искате да знаете:

- как се почиства кокосов орех;

- как се яде кокосов орех;

- или да разгледате нашите рецепти с кокосово брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest