Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Характеристики на брашното от спелта

Характеристики на брашното от спелта

Характеристики на брашното от спелта

Все по-често хората преоткриват древни храни, останали загубени в дълбините на времето, а техните качества неизползвани за дълги периоди от историята. Такава култура е спелтата, която е предшественика на днешната пшеница.

Тъй като спелтата навлиза в хранителната диета на хората като алтернативна полезна храна, информацията за нея е необходимост.

Описание на спелта и нейния продукт брашно от спелта

Спелтата е древно зърно, на външен вид много подобно на своя наследник пшеницата. Връзката между двете култури е и ботаническа, а разликата се състои в по-твърдата обвивка, която защитава хранителните вещества вътре в зърното.

Брашното, приготвено от спелта чрез смилане, има орехов и леко сладникав вкус и е подходяща за приготвяне на всякаква храна, изискваща пълнозърнесто брашно. Има хранителен състав на другите пълнозърнести брашна.

Хранителен състав на брашно от спелта

Брашно от спелта

Спелтата съдържа малко по-големи количества протеин, отколкото пшеницата. При пшеницата протеинът е 12 процента от състава, докато в спелтата е 15 процента. Подобно на пшеницата, спелтата съдържа и глутен, затова брашното от нея не е безглутенов продукт.

Брашното от спелта съдържа малко повече въглехидрати от това на пшеницата, става дума за 67 % срещу 60 % при пшеничното брашно. Количеството фибри обаче при брашното от спелта е повече от пшеничното.

По отношение на минералите спелтата е много сходна с пшеницата, съдържа добри количества калий, калций, магнезий, селен, цинк, манган а също и витамин Е и витамини от В комплекс, особено ниацин. Мазнините са малко.

Приложение и ползи от брашното от спелта

Брашното от спелта е здравословен хранителен продукт. Той служи за въвеждане на повече пълнозърнести влакна в диетата. Благодарение на фибрите и микроелементите и витамините брашното от спелта подпомага здравето на храносмилателната система.

Чревният микробиом е важен за чревното здраве, а брашното от спелта държи бактериите в храносмилателната система здрави, намалявайки възпаленията в тялото.

Консумацията на брашно от спелта намалява и риска от диабет, защото помага за регулирането на нивата на кръвната захар.

Намира приложение в хляба и хлебните изделия, сладкишите и тестените храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest