Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Характеристики на мускатова ракия

Характеристики на мускатова ракия

Характеристики на мускатова ракия

Преди хилядолетия хората се научили от грозде да правят вино, а после да получат ракия след дестилация. През вековете различни сортове грозде са изпробвани за направа на хубава ракия, докато се стига до мускатовите сортове грозде и основно до сорта мускат отонел, от който се получава най-добрата мускатова ракия.

За тази ракия в един стар рецептурник от 1890 година, намерен и съхраняван у нас, се използват поетични сравнения, описващи нейната нежност и деликатност, уханието на мускус и опияняващ вкус.

Мекотата на вкуса, ценните ухания, характерни само за елитни дестилати - на сладост, горски здравец, дива роза и аристократична ванилия са сред най-пленителните характеристики на мускатовата ракия. За да се получи тази опияняваща амалгама, са нужни много малки тайни, характерни само за мускатовата ракия - от избора на суровина, до отлежаването на ракията мускат.

Как се прави мускатова ракия

Суровината за мускатова ракия е бялото грозде от сорта мускат, като най-често това е мускат отонел. Сортът зрее върху специална със своите характеристики почва и местоположение. Песъчливо- каменистите почви в съчетание с умерен климат, по възможност близо до морето, са най-добри за засаждане на сорта мускат отонел. Тези характеристики помагат на гроздето да се налее със сладост, а от това зависи вкусът на ракията. Ценните захари се натрупват заедно с аромата на цветя и билки.

Елитният сорт се бере само нощем, между 1, 00 и 5.30 часа, защото това е най-екологичният времеви отрязък за направа на класна ракия. Ниските температури през септември, когато е гроздоберът на муската, съхраняват по естествен път танините и всички микроелементи на плода. Този способ е пренесен у нас от италианския град Конелиано преди 2 века и това е първата важна особеност на мускатовата ракия. Богатият гроздов аромат е първата гаранция за добро питие.

Основни стъпки в производството, даващи характера на мускатовата ракия

След брането на гроздето майсторите на ракия настройват гроздовата мъст с ципите за дълго време и провеждат фермантацията при ниски температури. Така запазват всички вкусове и аромати на гроздето.

След това се прави дистилиране, като тогава се извличат и концентрират ценните ухания. Тайните на дестилирането се изучават и предават от поколение на поколение, защото това е моментът, в който се прилага цялото умение да се отдели вредната фракция.

Това е артистична дейност, която изисква да се отдели първотокът, след това и патоките. Процесът не е автоматизиран и се разчита на собствените умения. При наличие на такива се получава качествената мускатова ракия.

Последната стъпка е разреждането на ракията с омекотена вода, за да достигне алкохолният градус до 42 °C.

Мекотата на вкуса, с който се характеризира мускатовата ракия се дължи на отлежаването в продължение на 12 месеца в стари бъчви, които укротяват силата на муската, но без да го задушат.

Накрая се прави купаж и се бутилира ракията от съответната реколта.

Поднасяне на мускатова ракия

Истинският ценител на мускатова ракия избира за нея чаши с форма на леле и високо столче. Това не е случайно. Специфичната форма на чашата развива ароматите и вкусовете на муската, а лекото стеснение на гърлото позволява на уханията да се концентрират в пълнота преди да се отпие. Високото столче позволява течността да остане приятно охладена, каквото е изискването за развиване и показване на топлина, сладост и аромат на грозде, които притежава тази напитка.

Вижте също нащоя наръчник за новаците в правенето на ракията или научи колко време се вари ракията, защо загаря ракията и колко време ферментира ракията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest