Ако сте си направили ракия, обаче не знаете как се разрежда правилно, то след като прочетете този съвет, ще разберете. Тази тема е много интересна не само за производители на ракия в промишлени количества, но за тези, които я правят за домашна употреба.
За "силна" ракия се смята онази ракия, която, има над 42°C алкохолен градус. На вашето внимание представяме една много лесна формула, с която бързо ще разредите вашата ракия:
А х Б = В
В:Д- Б= Е
- А е градусът на ракията, който има тя преди разреждането;
- Б е количеството на ракията в дадения момент;
- В е получаван междинно общ градус;
- Д е градусът на ракията, който желаете да бъде постигнат;
- Е е нужното количество дестилирана вода, който трябва да бъде добавен;
Трябва да умножите количеството на ракията, с която разполагате, по градуса, който се показва на вашият спиртометър;
Това, което се получава, трябва да бъде разделено на градуса, които искате да получите и в резултат се получава общото количество, от което количество трябва да бъде извадено количеството на ракията, с която разполагате в дадения момент;
Това, което бъде получено /Е/, е количеството на дестилирана вода, което трябва да бъде добавено;
Ето ви един пример:
Ако имате 10 литра ракия, чиито алкохолен градус е 55, а искате да го намалите до 40, трябва:
- да умножите 10 литра по 55 °C, като това, което се получава е 550;
- след това 550 се дели на алкохолния градус, който искате да получите, 550 делите на 40 и резултатът е 13.75;
- след това от 13.75 изваждате цялото количество на ракията, с която разполагате, тоест от 13.75 изваждате 10 и се получава 3.75. Това е количеството дестилирана вода, което трябва да се долее, за да се намали алкохолният градус.
Трябва обаче да знаете, че температурите на ракията и на водата, която добавяте трябва да са еднакви - 20 °C, за да може измерването, което правите да бъде максимално точно.
Виж също колко време трябва да почива ракията, как се обезмирисява ракията и колко време се вари ракията.
Коментари