Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Изненадващи факти за ракията

Изненадващи факти за ракията

Ракия
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
Качество без компромис:
Декантер (гарафа) за уиски и ракия - 950 мл
23.00 лв.

Ракията е любимата алкохолна напитка на българите, която се е превърнала дори в национална. Името ѝ произхожда от арабската дума арак, което пък в превод означава капка. Не е ясно дали това се свързва с технологията ѝ на правене или с това, че кара хората да се потят заради високия ѝ алкохолен градус, но и надали някой вече го интересува, стига да е заседнал на масата на по чашка ракийка.

Ето обаче какво е интересно да научите за тази вкусна, но и донякъде коварна напитка:

- Макар ракия да се произвежда в много държави, тази ракия, която познаваме ние, си е типично българска и е традиционната напитка на България. Подобна на вкус като нашенската ракия са и ракиите на Сърбия, Унгария, Република Македония, Хърватска, Босна и Херцеговина и Черна Гора. По далечни нейни братя, които също са ракии, но доста по-различни на вкус, са японското саке, мексиканската текила и руския самогон;

- Ракията може да бъде поднесена по всяко време на годината, но не е за предпочитане да я пиете, ако е прекалено горещо. Може да се пие както на обяд, така и вечерно време, на стайна температура или предварително изстудена в хладилника или фризера;

Саке

- Прието е ракията да върви ръка за ръка с шопска салата или овчарска салата, но на практика към ракията пасва почти всичко, дори и плодове;

- В България към ракия освен традиционните салати се поднасят и всякакви туршии, месни мезета, сирена и кашкавали и др.;

- По традиция ракията се поднася преди основното ястие, но ако държите да сте праволинейни, можете да продължите да пиете ракията си и по време на основното ястие. Просто не забравяйте, че ракиите, особено домашните, са силно алкохолни напитки и с тях не трябва да се прекалява;

Ракия и Шопска салата

- Любима напитка, особено през зимата, е и греяната ракия. За разлика от обикновената ракия, която по правило се поднася в стъклени чаши, греяната е добре да се сервира в глинени. Те поддържат температурата ѝ за по-дълго време;

- Греяната ракия има по-сладък вкус, тъй като към нея се добавят захар или мед. Именно поради факта, че е по-сладка, тя е доста по-пивка от обикновената, но същевременно и по-опасна. Колкото и да Ви е вкусна, бройте колко чашки ще изпиете, ако искате да имате спомени от консумацията ѝ.

Научи също за какво помагат компресите с ракия или опитай нашата ракия от смокини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest