Когато става дума за барбекю, обикновено се сещаме за месо. Някои хора пекат на барбекю зеленчуци и гъби, но може да приготвите и много други продукти по този начин.
Може да ви се стори странно, но салатите и зелето могат да бъдат изпечени на барбекю. Обикновено зеле или салата айсберг се разрязват на четвъртинки или половинки и се изпичат на въглища.
Преди да поставите салатата върху скарата, намажете я със зехтин, а след това изпичайте на среден огън с разрязаната част надолу, докато не се появи коричка, без да повяхват листата.
След като изпечете салатата или зелето, добавете пресни зеленчуци в голяма купа, смесете и ще получите изключително интересна салата, с която ще изненадате близките си.
Пицата също става доста вкусно на барбекю. Първо се изпича тестото от едната страна на средна температура, като предварително намажете скарата с мазнина, за да не се залепи тестото.
След това тестото се обръща и отгоре се слага плънката. Пицата е готова, когато и долната част стане златиста. Тъй като няма топлина от горната ѝ част, съставките на плънката трябва да бъдат почти готови, преди да се поставят върху пицата.
Шишчета с парченца плодове са изненадващо ястие за барбекю. Ананас, праскова, манго, банани и авокадо се нарязват на големи парчета и се изпичат на среден огън върху предварително намазана с мазнина скара.
Преди това може да мариновате плодовете, за да получите сладка коричка. Може да използвате мед и портокалов сок за марината. Такива плодове са идеални за десерт, съчетават се със сладолед и могат да се добавят към зеленчукови салати.
Твърдите видове сирена и кашкавал също са идеални за печене на барбекю. Те се нарязват на големи дебели парчета и се пекат от двете страни до получаване на тъмна коричка.
Коментари