Легендата разказва, че известният мореплавател и изследовател Христофор Колумб, пристигайки на Карибите в края на XV век, бил удивен от племената, които приготвяли уловените риба и дивеч, като ги поставяли върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушвало и изпичало. Този начин на готвене местните жители наричали „барбакоа“. Колумб никога не бил опитвал месо, приготвено по този начин - направо върху горещите въглени. Вкусът, който придобивал месото, бил толкова невероятен и различен с този пушен аромат, че той пренесъл това ноу-хау в европейската кухня.
И до днес, тази на пръв поглед проста технология доставя удоволствие на всички ценители на кулинарните изкушения!
Когато пролетта пукне, ароматите на цветя и разпъпили се дървета ни карат да излезем сред диханната природа, да се заредим с енергия и добро настроение за предстоящото лято.
А барбекюто е онази притегателна сила, която събира всички около вкусното хапване. Не можем да устоим на аромата, който се носи в градината ни от огнището, което споделено с истинските приятели е незаменим център на всяко градинско парти.
Дали месо или зеленчуци, барбекюто е любимо преживяване. Но за да сме майстори в това наглед просто изпълнение на приготвяне на храна, трябва да знаем някои тайни, които ще ни помогнат да не се отървем от добра компания, но какво по-хубаво от споделената емоция.
1. За истински вкусно барбекю от значение са и подходящите въглища, като най-добре ще е да изберете дървени въглища от дъб или бук на големи парчета;
2. Ако искате да съкратите времето за мариноване, не оставяйте продуктите с маринатата в хладилника. На стайна температура маринатата може да ароматизира и овкуси много по-бързо избраните от Вас продукти;
3. Ако сте избрали калмари за скарата, е важно да знаете, че те не търпят дълго термично обработване. Пекат се на максимално загрято барбекю, за не повече от 2-3 минути от всяка страна - в противен случай стават твърди и жилави;
4. Когато печете на скарата скаридите с черупка, трябва да удължите времето на печене с 1-2 минути;
5. За идеално изпичане на продуктите, жарта трябва да е напълно готова. Как да разберем това? Когато всички въглища са разпалени, но пламъкът е утихнал;
6. Когато приготвяте шишчета, гледайте отделните парчета да са с приблизително еднаква големина, за да избегнете проблеми по време на печенето, с вероятно недоопичане;
7. Добре е да намажете скарата на барбекюто със зехтин няколко минути преди да сложите продуктите, които ще печете, за да не залепват.
8. Когато печете риба на скара, ползвайте по-широки шпатули за по-лесно обръщане.
Вижте още:
- Най-вкусните ястия на барбекю;
- Барбекюто в Северноамериканска кухня.
Коментари