Колкото и да е вкусно и предпочитано, месото, приготвено на барбекюто, не е най-добрият избор за здравословното хранене. Дори ако готвите месото на тиган без мазнина, черните добре запържени парчета месо или риба, съдържат два типа химични компонентa, които способстват развитието на раковите заболявания – това са хетероцикличните аминокиселини и полицикличните ароматни въглехидрати.
Това не бива да ви откаже от този вид храна, а просто трябва да вземете определени мерки за безопасност, като това да не оставяте месото на огъня прекалено дълго или да махнете тлъстото от месото, преди да го готвите. Така ще сведете риска до минимум.
Има няколко трика, които ще ви помогнат да продължите да похапвате от любимото месо. За да разберете къде се крият проблемите, трябва да знаете как действат вредните химични компоненти.
Когато белтъците се готвят при високи температури, хетероцикличните аминокиселини се образуват в загорялата коричка, а полицикличните ароматни въглехидрати се появяват, когато сокът от месото капе върху въглените или горещите повърхности, в резултат на което се появява пушек.
Когато той преминава през готвещите се продукти, канцерогените залепват към повърхността им. Колкото повече месото мирише на пушек, толкова повече канцерогени има по него.
За да бъдат максимално полезни храните, приготвени на грил, трябва да следвате някои прости съвети. Можете да намалите времето за приготвяне на огън, като предварително размразите месото и го сложите в микровълновата фурна за няколко минути.
Избирайте по-постни меса или отстранявайте всичко по-мазно от месото, преди да го готвите. Така ще избегнете образуването на пушека, от който остават канцерогените по месото.
Мариновайте месото в различни сосове, съдържащи оцет или лимонов сок. Това ще го защити от образуването на хетероцикличните амини. Обръщайте често месото, за да капе по-малко сок.
Режете месото на малки парченца или на тънки пържоли, за да съкратите допълнително времето за приготвяне на огъня. Добре е скарата да е сложена на разстояние не по-малко от 15 сантиметра от въглищата.
Зеленчуците, приготвени на барбекюто са чудесна храна, защото те не съдържат белтъци, което означава, че не се образуват хетероцикличните амини. Рибата и пилешкото са по-полезни от червеното месо, независимо как се приготвят.
За да избегнете появата на вредни микроби, трябва да държите месото в хладилника да момента, в който трябва да го сложите на огъня. В никакъв случай не слагайте готовото месо в съда, в който преди това е било суровото месо.
Това е много опасно, защото суровото месо може да съдържа вредни микроби, които по време на топлинната обработка се унищожават. Ако сготвеното месо е престояло в чинията повече от час, се препоръчва да мине още веднъж през огъня. Ако спазвате тези съвети, ще можете безопасно да се наслаждавате на вкусно и полезно приготвено месо на барбекю.
Коментари