Руколата, този все още непопулярен зеленчук у нас, бавно и сигурно се превръща в символ на изискания и подбран вкус. Свежата зеленина, в комбинация с ядков аромат и пикантна нотка, подобна на синапа, го превръщат в идеална съставка на всякакви зелени салати, пасти, пица и други ястия, идващи от италианската кухня.
Освен богат вкус, руколата радва и с безброй полезни съставки. Далечният роднина на зелето, карфиола и ряпата има малко количество калории, които се компенсират от голямо количество хранителни съставки.
Лечебните ѝ свойства се дължат най-вече на големите количества витамин С. Той е мощен антиоксидант, който повишава защитните сили на организма. Освен това способства изчистването на токсините.
Бета-каротинът в руколата се преработва от тялото и се превръща в антиканцерогенния витамин А. С антиканцерогенни качества е и сулфорафанът в зеленчука. Това я прави храна номер едно в борбата с всички заболявания. Освен това, солидната доза витамин А защитава от горещите лъчи на слънцето.
В руколата се откриват още витамините В2, В5, В6, както и много фибри. Недостигът на витамин В води до необяснима умора и ленивост. Редовният прием на руколата регулира метаболизма и помага на тялото да се справя с умората.
Салатата от рукола се препоръчва на предразположени или вече страдащи от анемия. Тя носи на тялото ценна доза желязо.
Съставките на руколата я превръщат в прекрасна храна за всяка диета. В 100 г от зеленчука се съдържат едва 25 калории. Нагарчащият вкус също способства отделянето на токсините.
Друга интересна полза на руколата е в полза на бъдещите майки. В нея се съдържа така необходимата им фолиева киселина. 100 г от салатата осигурява половината дневна дажба от нея.
Най-полезна е руколата в прясно състояние, едро накъсана. Овкусява се със със зехтин, балсамов оцет и пармезан. Ако вкусът е прекалено пикантен за сетивата ви, то най-добре я използвайте като подправка към салата от марули или спанак. Руколата си подхожда най-много със средиземноморски продукти.
Коментари