Всеки има неуспешен опит с желирано ястие - дали няма да стегне, или пък ще стане много твърдо и няма да може да се сдъвче....Но не трябва да се отказвате след неуспешен опит, защото желираните ястия или аспик, както се нарича желираната смес, официално са не само вкусни, но и много впечатляващи на външен вид.
Желира се всичко - от различни меса, риби, зеленчуци, плодове, до кремове и сладкиши.
Две са основните грешки, които се допускат и които вече загатнах, а именно - или прекалено много желатин в ястието, което след това става толкова твърдо и жилаво, че не може да се хапва, или на другата крайност - недостатъчно желатин, за да стегне ястието.
Въобще, когато става дума за тази готварска техника, обясненията са доста по-сложни от самото изпълнение. Необходими са само малко репетиции и после всичко изглежда простичко. Едно правило трябва да се помни - количеството желатин зависи както от неговото качество, така и от течността, която ще желирате.
Аспик с пиле или риба се прави с по-малко желатин от аспик със зеленчуци. Ако приготвяте желираща смес със сметана, желатинът също е в по-малки количества. Ето защо независимо от общите положения, за които сега ще стане дума, винаги четете внимателно инструкциите върху опаковката желатин, както и съответната рецепта.
Аспик от меса и птици
За 500 г желе са ви необходими 20 г желатин за желе със средна плътност и 50 г - за плътно желе, 450 мл пилешки или телешки бульон и 50 мил бяло вино, но може и без него, разбира се.
Желатинът се накисва в 150 мл студен бульон да набъбне. Останалият бульон се загрява, без да завира, сваля се от котлона, прибавя се набъбналият желатин и се бърка до разтварянето му, прибавя се виното и сол. Оттук нататък се следва рецептата, която ползвате.
Аспик от риба
За 500 г желе са ви необходими 20 г желатин за желе със средна плътност и 50 г - за плътно желе, 450 мил рибен бульон и 50 мл бяло вино, но може и без него, 1/2 връзка копър и 1/2 връзка девесил.
Желатинът се накисва в 150 мил студен бульон да набъбне. Останалият бульон се загрява, прибавя се набъбналият желатин, прибавя се виното и соли се бърка до разтварянето на желатина Тенджерата с течното желе се слага над купа със студена вода. Разбърква се, докато почне да стяга. Тогава се добавят и нарязаните на дребно подправки. Оттук нататък се следват указанията от рецептата, която ползвате.
Аспик от плодове
За 500 г плодове са ви необходими 20 г желатин. Плодовите желета се приготвят с различно количество захар в зависимост от сладостта на плодовете, които ползвате.
Смесват се плодовият сок, захарта, водата, лимонов сок, лимонова или портокалова кора и се загрява. След това се прибавя набъбналият предварително желатин. Сместа се оставя на слаб огън и се бърка, докато се разтвори желатинът. Свареният аспик се прецежда и се оставя да се охлади.
С него може да се желират предварително сварени плодове, може до се използва и за украса на десерти.
Желирането не е толкова сложно - следвайте правилата и всичко ще е наред.
Коментари