Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да приготвим рибен бульон

Как да приготвим рибен бульон

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k

Промишлено произведеният бульон е лесен за използване, но невинаги е достатъчно добър. Според много специалисти основният му подобрител на вкуса - мононатриевият глутамат, води до пристрастяване и увреждания на мозъчната дейност.

Домашно приготвеният бульон, от своя страна, се прави лесно и е много полезен и вкусен. Рибеният бульон запазва в себе си всички ценни съставки. Обикновено за приготвянето му се използват предимно глави, кости, кожа и опашки, рагу от различни риби, а по-рядко - рибено месо.

На ваше разположение сме приготвили две рецепти за страхотен домашен рибен бульон.

Рибен бульон - вариант 1

Необходими продукти: 1 кг кости, кожа и глави от бяла риба (без скумрия и херинга), няколко зърна черен пипер, 1 стрък мащерка, 1 дафинов лист, 2 стръка магданоз, 2 малки моркова, 1 глава лук, малко целина, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 1.7 л студена вода

Начин на приготвяне: Морковите, лукът и целината се нарязват на едро. Частите от рибата и всички останали продукти и подправки се поставят в тенджера. Добавя се виното и се вари около 3 минути на средна към висока температура. Прибавя се и студената вода и отново се оставя да заври. Температурата се намаля и се оставя да къкри без капак за около 20-25 минути. От време на време пяната се премахва с помощта на решетеста лъжица.

Бульонът се прецежда през много ситна цедка, като продуктите се притискат, за да се извлече целият бульон. Може да се използва веднага или да се остави да изстине и да се прибере в подходящ затворен съд в хладилника. Годен е за употреба до 3 дни след приготвянето.

Бърз рибен бульон - вариант 1

Необходими продукти: 1.5 кг рибени кости, 1 глава кромид лук, 2 стръка селъри, 2 дафинови листа, 1 ч.л. черен пипер на зърна, 3 л вода

Начин на приготвяне: Лукът и целината се нарязват на дребно. Рибните кости, зеленчуците и подправките се поставят в тенджера и се заливат с 3 л студена вода. След като кипне, бульонът се вари 20 минути, без да се похлупва. Когато е готов, се прецежда, охлажда или се употребява като основа за рибна супа.

Добре охладеният бульон се оставя в хладилника за една нощ. На следващия ден образувалата се мазнина се премахва. Покрит, може да се съхранява до 2-3 дни или да се замрази на малки порции.

Разгледайте и другите ни рецепти за домашен бульон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати