За риба е подходящ сос на основата на рибен бульон. Той се приготвя от 400 милилитра рибен бульон, 1 супена лъжица мазнина, 1 супена лъжица брашно, сол на вкус.
Брашното се запържва с мазнина, разрежда се с горещия рибен бульон или при липса на такъв – с вода. Вари се петнадесет минути, добавя се сол на вкус.
Рибата е вкусна с бял сос. Той се приготвя от една супена лъжица брашно, която се запържва с една супена лъжица масло, разрежда се с две чаши рибен бульон и се вари седем минути. Сосът се посолява, сваля се от котлона, добавя се малко лимонов сок, парченце масло и се разбърква. Сосът се прецежда.
За риба е подходящ и сосът с бяло вино. Той се приготвя от 400 милилитра рибен бульон, 1 корен от магданоз, 1 глава лук, 1 супена лъжица брашно, 1 жълтък, 2 супени лъжици бяло вино, няколко капки лимонов сок, малко масло, сол на вкус.
Изчиства се коренът от магданоза и лукът, нарязват се на ситно и се запържват с масло и брашно. Разрежда се с рибния бульон, посолява се и се вари десетина минути.
Сосът се сваля от огъня, добавя се суровият жълтък, смесен с малко масло, разбъркайте и прецедете през сито или марля. Налейте бялото вино и лимоновия сок, разбъркайте и сервирайте горещ.
Сосът с магданоз също е подходящ за риба. Той се приготвя от 400 милилитра рибен бульон, 1 супена лъжица мазнина, 1 супена лъжица брашно, 3 супени лъжици нарязан магданоз или копър, сол на вкус.
Брашното се запържва с мазнина, разрежда се с горещия бульон, вари се петнадесет минути, добавя се нарязаният магданоз или копър и варете още петнадесет минути.
Сосът със сметана е подходящ за риба. Той се приготвя от 150 милилитра вода или рибен бульон, 50 грама масло, 80 грама брашно, 1 супена лъжица нарязан на ситно лук, 1 супена лъжица магданоз, 1 чаена лъжичка нарязан босилек, 1 супена лъжица оцет, 80 грама течна сметана, една щипка сол.
Разтопете маслото, добавете брашното и лука и запържете. Добавете бульона, магданоза и босилека, солта и оцета и варете пет минути на слаб огън. Добавете сметаната и кипнете на бавен огън.
Коментари