Когато приготвяме меса и риба, които ще поднасяме изпечени на скара, във фурна или на грил тиган, винаги е добре да поднесем заедно с тях и някакво апетитно сосче. Все пак така приготвените меса, както и рибата, могат често да бъдат доста сухи и имат нужда от вкусна компания.
Логично, най-лесно е да се отбиете до близкия магазин и да си закупите готов сос. Или пък да си направите обикновен майонезен сос, като добавите към него горчица, кетчуп, сметана, кисело мляко и т.н.
Ако искате обаче да блеснете в кухнята, то е най-добре не само да „заложите“ на домашно приготвен сос, но и той да е не е тежък, какъвто е майонезеният.
Тук ще ви предложим 5 идеи за леки сосове, подходящи за печени меса и риба.
Гъбен сос
За приготвянето на тази рецепта за сос за риба или месо ще ви трябват около 250 г гъби, 3 с.л. масло, 1 малка глава ситно нарязан лук, 2 с.л. брашно, 1 ч.ч. бяло вино, сол и черен пипер на вкус.
Гъбите се нарязват на ситно и се задушават заедно със ситно нарязания лук в маслото. При непрекъснато бъркане се добавя брашното и получилата се запръжка се разрежда с бялото вино и малко вода. Вкусният сос от гъби се подправя със сол и черен пипер на вкус и се оставя да къкри на слаб огън за около 10 мин.
Доматен сос за риба и месо
За да приготвите този сос, ви трябва една голяма консерва домати (в случай че не разполагате с пресни), 1 глава лук, няколко скилидки чесън, 2-3 с.л.. зехтин, няколко стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Запържете в мазнината нарязаният на тънки полумесеци лук и нарязаните на филийки скилидки чесън. Добавете нарязаните на кубчета домати заедно с доматения им сок и подправете със сол и черен пипер на вкус.
В зависимост от вида на доматите може да се наложи за сложите и малко захар. Оставете соса да ври, докато се сгъсти, и накрая го подправете със ситно нарязан магданоз.
Сос от хрян за месо и риба
Този сос е подходящ за всякакви видове месо и риба, но за него освен хрян ще имате нужда и от домашно приготвен бульон от птиче месо. Просто е в пъти по-полезен от купешкия, нищо повече.
За направата на този сос ще ви трябва единствено настърган хрян, който се залива с горещия бульон и към него се добавят сол, оцет и захар на вкус. По желание можете и да пасирате соса или да добавите към него нишесте, в случай че ви се вижда твърде рядък.
Лек портокалов сос за месо и риба
Може да ви се струва странно, но всъщност ароматът на портокал би внесъл много свежест както върху току-що изпечената на скара или фурна свинска пържола, така и на всякакви пилешки и рибни меса, особено на сьомга.
За направата на тази рецепта ви трябват 2/3 ч.ч. портокалов сок, кората на ½ портокал, 2 скилидки чесън, 1 ½ с.л. мед, 1 с.л. лимонов сок, 2 ½ с. л царевично нишесте, малко зехтин и сол и черен пипер на вкус.
Запържете нарязаните на филийки скилидки чесън в малко зехтин и след като са се задушили добавете и малко вода (около 50 мл). Когато водата започне да намалява, добавете към нея портокаловия сок и портокаловата кора, лимоновия сок и меда. Разтворете нишестето с малко вода до получаването на каша и я изсипете към останалите съставки за соса. Когато се получи хомогенна смес, подправете соса със сол и черен пипер на вкус.
Лек лимонов сос
За да си приготвите този сос, който пасва най-вече на риба и на птиче месо, ще трябва да се снабдите с 1 лимон, 1 ½ ч.ч прясно мляко, 2 скилидки чесън, 3 с.л. масло, 2 с.л. брашно, няколко стръка магданоз и сол и черен пипер на вкус.
Разтопете маслото в тиган и задушете в него за кратко нарязаните на филийки скилидки чесън, като внимавате да не загорят. При непрекъснато бъркане добавете брашното, а после и млякото. Продължете да бъркате до получаването на хомогенна смес, която постепенно ще започне да се сгъстява. Подправете със сол и черен пипер на вкус, добавете сока от изцедения предварително лимон и поръсете със ситно нарязан магданоз. Сосът ви е готов!
Вижте още вкусни идеи за сосове за рибни гозби, както и кои са най-популярните сосове за месо.
Коментари