Знаете, че рибата е полезна, а дори и диетолозите често напомнят, че трябва да си хапваме от нея поне веднъж седмично. Не е сигурно, че диетолозите ще одобрят следващите рецепти за сосове за риба, но пък е сигурно, че те са подходяща компания за приготвената риба на скара, на фурна или пържена.
Сос за риба с червено вино
Необходими продукти: 1 филия хляб, 3 скилидки чесън, 2 с.л. разтопено масло, 7 – 8 гъби, половин връзка магданоз, ½ ч.ч. червено вино, 1 ч.ч. рибен бульон.
Начин на приготвяне: В половината от рибения бульон сложете филията хляб да се напои. В отделен съд сложете разтопеното масло, гъбите накълцани на ситно, счукания чесън, магданоза и хляба, който вече е погълнал бульона, с който сте го залели.
Разбъркайте продуктите добре и добавете виното и останалата част от бульона от риба. Сложете сместа на котлона да поври на слаб огън – целта е сместа да остане на половина. След това готовият сос се прецежда и се посолява. Сервира се горещ, заедно с рибата, която сме приготвили.
Следващото ни предложение е подходящо не само за риба, но и за студени меса. Този път сосът няма да се предлага топъл. Той се приготвя много лесно и бързо, но в него има повечко продукти, ето и какво е нужно, за да си го направите у дома:
Сос с кисели краставички
Необходими продукти: 200 г майонеза, кисели краставички, 4 -5 мариновани гъби, 2 с.л. горчица, 3 с.л. заквасена сметана, малка глава лук, 1 яйце, магданоз.
Начин на приготвяне: Краставичките и гъбите се режат на ситно и се смесват със също ситно нарязаната глава лук. Към тях се прибавя майонезата, сметаната и горчицата – всичко това се разбърква добре, за да се уеднакви сместа. Яйцето се сварява и се нарязва на ситно - добавете към останалите продукти. Отгоре се поръсва с пресен магданоз.
Последното предложение за сос подходящ за риба можете да използвате най-вече за варена риба или салата с риба. За него ви трябват 2 стръка зелен лук, копър, магданоз, 1 настърган домат, 1 с.л. лимонов сок, млян черен пипер, сол, 3 с.л. олио.
Всички продукти нарязвате на ситно, домата е добре да обелите предварително. Добавете към приготвения сос и подправките.
Коментари