Какво представлява сосът, кога се включва към кулинарните рецепти и какво са представлявали ястията, преди да се добавят сосове към тях? Тези въпроси сигурно си е задавал всеки любител на тази течна подправка към храната. Не е трудно да си отговорим на тях.
Ако потърсим дефиниция, която да опише най-кратко и ясно същността на соса, тя ще го представи като течна смес от различни съставки, която е разбита, така че да бъде хомогенна. Тя се добавя към храната, за да обогати вкуса на основните съставки в редица ястия.
Сосове се правят от различни компоненти. Класическият сос под формата на течна смес е въведена от френския готвач Варен, който пръв започва да използва бульони като основа за сосовете и те добиват вида, в който ги познаваме днес.
Сред богатството от продукти за направа на сосове на най-голям интерес се радват сосовете от зелении или така наречените зелени сосове. Това е съвсем обяснимо. Пролетта предлага невероятно ароматни продукти, които са свежи, пресни, носят дъха на слънцето и са с невероятен вкус. Освен на салати и ястия зелените пролетни дарове на природата се използват и за сосове, които да се добавят към други ястия, за да им придадат приятен аромат и вкус.
Ето такива са нашите идеи за зелени пролетни сосове:
Зелен сос от копър
Това е топъл сос, който се добавя към рибни деликатеси и меса, както и в зеленчукови ястия като картофени кюфтета, пържени тиквички или патладжани.
Необходими продукти:
• 2 супени лъжици брашно;
• 4 супени лъжици масло;
• 2 връзки копър;
• 2 главички пресен чесън или 2 скилидки стар;
• 6 супени лъжици кисело мляко;
• 1 супена лъжица оцет;
• Малко вода и сол на вкус.
Приготвяне: Маслото се разтопява в тиган и брашното се запържва в него до златист цвят. Копърът и чесънът се накълцват на ситно и се добавят към брашното да се запържат съвсем леко. Водата се загрява да стане гореща и с нея се разрежда сместа, докато стане на сос с желаната от вас гъстота.
Оставя се да ври на тих огън още 10-15 минути. Накрая се смесва с предварително разбитото кисело мляко, солта и оцета. Така полученият сос се сипва върху храната още докато е топъл.
Сос от магданоз с чесън и сирене
Този пролетен зелен сос е подходящ за добавка към пържените картофки, варените яйца или сандвичите. Може да се залее с него зелената салата и така да се полза като дресинг или като пълнеж към палачинките за закуска.
Необходими продукти:
• 1-2 връзки магданоз;
• 100 грама майонеза;
• 1 чаша кисело мляко;
• 3 главички пресен чесън или 3 скилидки стар;
• 1 чаша натрошено сирене (около 200 грама).
Приготвяне: Магданозът се почиства, измива и пасира заедно със стръкчетата, като се прибавя малко сол и чесънът.
Консистенцията трябва да стане като на пюре. Към него се добавя сиренето и отново се пасира за кратко. Прибавят се киселото мляко и майонезата и се разбърква добре.
Коментари