През пролетта са много актуални супите от спанак, лапад, киселец и коприва, които освен че са много вкусни, са и изключително полезни за организма.
За да приготвите лесна супа от спанак, са необходими половин килограм спанак, половин чаена чаша ориз или два средно големи картофа, 2 супени лъжици олио, червен пипер, 1 супена лъжица брашно. За застройка са необходими половин кофичка кисело мляко и 1 яйце.
Запържете лука в олиото, добавете брашното и червеният пипер, а след това и нарязания на ситно спанак. Посолете по вкус и долейте 700 милилитра вряла вода.
След десетина минути се добавя оризът или нарязаните на дребни кубчета картофи. След като картофите омекнат или оризът се свари, супата се застройва с киселото мляко и яйцето, разбити предварително.
С лапад и киселец се приготвя много вкусна и полезна супа, която съдържа много ценни витамини. Необходима са една връзка киселец, една връзка лапад, 200 грама спанак, 1 връзка зелен лук, 2 средни картофа, половин връзка магданоз, 2 яйца, половин кофичка кисело мляко, 3 супени лъжици олио, сол на вкус.
Всички зелении се нарязват на ситно и се задушават за около три-четири минути в олиото.
Заливат се с литър и половина вряла вода и след като супата кипне, се добавят нарязаните на дребни кубчета картофи.
След като картофите поомекнат, супата се застройва с киселото мляко и яйцата, разбити предварително. Добавя се сол и подправки на вкус.
Много вкусна и полезна е крем-супата от коприва. Необходими продукти: 400 грама коприва, 2 супени лъжици брашно, 2 супени лъжици олио, 200 милилитра прясно мляко, 20 грама масло, черен пипер и сол на вкус.
Копривата се сварява за около 7-8 минути и се пасира. Брашното се запържва в мазнината и се смесва с пасираната в бульона коприва и с прясното мляко. Добавя се масло, сол и черен пипер. Сервира се с крутончета.
Коментари