Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за вкусни пролетни супи

Идеи за вкусни пролетни супи

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Зелена Супа

През пролетта на човек му се иска да хапне нещо зелено, тъй като организмът си иска своето – след липсата на витамини през зимата имунната система има нужда от укрепване. А най-добре това може да стане с вкусни и здравословни зелени супи.

През пролетта една от най-популярните супи е спаначената. За приготвянето й са необходими 500 грама спанак, 1 чаша ориз, 1 глава лук, 1 яйце, половин кофичка кисело мляко, сол на вкус.

Спанакът се изчиства от дръжките и от повехналите части, измива се и се попарва, след което се нарязва на ситно. Запържва се до прозрачно лукът и се смесва със спанака. Поръсва се със сол на вкус и се добавят 5 чаши вряла вода.

Супа от Лапад

След като поври около три-четири минути, се добавя оризът и когато той стане мек, супата се застройва с киселото мляко и яйцето. След това супата веднага се сваля от котлона, за да не се пресече яйцето.

Актуална през пролетния сезон е и супата от коприва. Необходими са 200 грама коприва, 1 супена лъжица брашно, 3 супени лъжици зехтин или олио, настъргано сирене на вкус.

Супа Коприва

Копривата се попарва, нарязва се и след това се слага да се вари около 10 минути в половин литър вода. Добавя се запърженото в олиото брашно и се долива с още две чаши вода. Вари се пет минути и при сервиране се допълва със сирене по вкус.

Агнешката супа е подходяща за пролетта. В съчетание със спанак агнешкото месо разкрива изцяло вкуса си. За да приготвите супа от агнешко месо и спанак, са ви необходими 500 грама агнешко месо, 200 грама спанак, 2 стръка зелен лук, 1 яйце, 1 чаша ориз, сол, магданоз, една чаена лъжичка червен пипер, половин кофичка кисело мляко.

Месото се нарязва на дребно, запържва се и се добавя спанакът, който предварително е нарязан. Добавя се и лукът, нарязан на ситно. След като всички съставки се пържат около четири-пет минути на бавен огън, се добавя размитият в малко вода червен пипер.

Долива се с половин литър вряла вода. Добавя се оризът и когато е омекнал, супата се застройва с яйцето и киселото мляко и се поръсва с магданоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest