Запекът е нередовно и затруднено изпразване на червата. Често болезнен и е свързан с подуване на червата и неприятна тежест в корема. Предлагаме ви някои изпитани разхлабващи рецепти за борба с запека.
Пилешка супа със зеленчуци
Пригответе си хранителна супа с пилешко месо без много усилия и губене на време, кото използвате следните продукти:
пилешки гърди – 500 г
замразени зеленчуци – 400 г смес
лук – 1 глава
моркови – 1 бр.
черен пипер – няколко зърна
дафинов лист – 1 бр.
топено сирене – 10-15 г
сол - на вкус
оцет – няколко капки
магданоз – 5-6 стръка пресен
Начин на приготвяне: Потопете пилешките гърди в студена вода и ги поставете на котлона. В врящия бульон добавете дафинов лист, няколко зърна черен пипер и няколко капки оцет, варите до пълна готовност на месото. Пет минути преди края на готвене добавете замразените зеленчуци в бульона. Преди да сервирате, добавете нарязаният магданоз и 1 ч.л. топено сирене.
Зеленчукова супа
моркови – 1 бр.
лук – 1 глава
замразени или пресни зеленчуци смес – 400 г (зеле, броколи, карфиол, целина, чушки, домати, тиквички, картофи и др.)
олио – 20 мл
сол – на вкус
черен пипер – на вкус
зелени подправки
Начин на приготвяне: Запържете лука и нарязания на кубчета морков в олиото и го добавете към вряща вода. Нарежете на дребно наличните зеленчуци с изключение на картофите и варете до омекване на зеленчука. Преди края на готвенето добавете сол, черен пипер на вкус и поръсете с подправки.
Тиквена кремсупа
тиква – 500 г
моркови – 2 бр.
прясно мляко – 500 мл
масло – 20 г
сол - на вкус
черен пипер – на вкус
Начин на приготвяне: Почистете тиквата, морковите и ти нарежете на кубчета. Добавете 200 мл вода и маслото, покрийте с капак и варите за около 15 минути или до омекване на зеленчука. Пасирате сместа с блендер или пасатор на каша и постепенно смесете с млякото. Варите на слаб огън за около 10-15 минути, посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Поръсете със зелени подправки.
Супа с грах
грах – 1 чаша
моркови – 1 бр.
лук – 1 бр.
олио – 20 г
сол – на вкус
черен пипер – на вкус
зелени подправки – на вкус
Начин на приготвяне: Нарежете моркова и лука на ситно и ги запържете с олиото в тиган. Поставете граха в тенджера и налейте хладка вода 5-6 см над нивото му. Варите на слаб огън за около 40 минути, като по средата на варенето добавите запържения зеленчук. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус и няколко листенца зелени подправки.
Препоръчително е да включвате тези супи във вашето меню ежедневно, това не само ще ви помогне да ускорите метаболизма, но ще подобрите и фигурата си, ще разнообразите храненето си, ще го направите по-правилно и ще предотвратите стомашно-чревния тракт.
Коментари