Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за вкусни супи със сметана

Идеи за вкусни супи със сметана

идеи за супи със сметана

Супата е едно от най-широко разпространените предястия. Тя е вид ястие с преобладаваща течна структура, която я прави за лесносмилаема от организма и го подготвя за преминаване към основно ястие.

В повечето случаи за основа на супите служат мляко, бульони, зеленчукови ли зърнени отвари, както и зелев сок. В течната текстура на това ястие са разтворени ароматни и вкусни продукти, които спомагат за по-лесното смилане на храната и действат благоприятно върху организма.

Освен характерната течна текстура, не по-малко срещан вариант е и супата с кремоообразна структура или запръжка. За този вид рецепти най-използваното средство е готварската сметана, която прави вкуса на супата по-насищащ и плътен. В следващите редове вижте някои интересни рецепти за вкусна супа със сметана:

Гъбена супа със сметана

Гъбите и сметаната представляват класическа комбинация, която придава насищащ и уникален вкус на всяка рецепта. Супата с двата продукта е с гъста консистенция и силно изявен вкус, което я прави перфектна дори и за основно ястие. За тази супа със сметана ви трябват:

- 2 глави лук;

- 30 г краве масло;

- 1 с. л. зехтин;

- гъбен бульон;

- 250 г печурки;

- 200 мл сметана;

- чесън;

- 2 картофа;

- черен пипер;

- сол.

Първо лукът се нарязва на ситно, докато гъбите се режат на полумесеци. Смесвате зехтина и маслото, загрявате ги и в тях задушавате гъбите и лука. Нарязвате на ситно картофите и ги добавяте към задушените зеленчуци, след което изсипвате гореща вода с разтворения гъбен бульон с подправките. Варите супата на тих огън за около 30 минути, след което смесвате сметаната с част от булона на супата, докато изравните температурата. Накрая ги добавяте към гъбите и варите гъбената супа за около още 5 минути.

супа със сметана и зеленчуци

Зеленчукова супа със сметана

Тази рецепта за супа със сметана е изключително полезна и здравословна алтернатива, която ще ви даде необходимото количество енергия за деня. За тази рецепта са ви необходими:

- 1 глава лук;

- 2 скилидки чесън;

- 1 прясна чушка;

- 2 стръка целина;

- 2 картофа;

- 2 моркова;

- 2 консерви царевица;

- 75 г масло;

- 2 с. л. брашно;

- 200 мл течна сметана;

- 400 мл топла вода

- сол, копър, черен пипер и магданоз на вкус.

Нарязвате зеленчуците на ситно и ги запържвате в маслото. В тях слагате чушката и целината за около 1 минута, а след това добавяте последователно лука, морковите и картофите. Поръсвате с брашно и запържвате. Добавяте картофите, като наливате малко топла вода, и бъркате равномерно. Оставяте да поври за около 10 минути, след което прибавяте сметаната и царевицата. Поръсвате с подправките и оставяте супата със сметана да поври за още около 2-3 минути до пълна готовност.

Доматена супа със сметана

- 700 г узрели домати;

- 100 г доматен концентрат;

- ½ глава лук;

- 2 скилидки чесън;

- зеленчуков бульон;

- 2-3 пресни листа босилек;

- 1-2 клонки магданоз;

- 1 ч. л. захар;

- сол;

- 120 г готварска сметана;

- 30 г масло;

- 500 мл вода;

- 1 с. л. риган.

Накълцвате чесъна и лука, след което ги запържвате за 5 минути в мазнина. Към тях добавяте нарязания домат, захарта, солта, ригана и доматения концентрат. Запържвате, след което наливате водата с бульона и варете за около 15 минути. Прибавяте магданоза и босилека, след това добавяте сметаната и пасирате до получаване на кремсупа.

Вижте и някои идеи за: гъбена кремсупа, сиренява супа, супа с фиде.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest