Сигурно като мнозина други хора си мислите, че зелените домати са предназначени само за направата на зимнина, а ако са ви останали излишни веднага ги изнасяте на слънце, за да придобият така желания за вас червен цвят и да ги използвате за салата.
Целта ни не е да спорим с вас, но искаме да ви покажем, че могат да се приготвят и много вкусни супи със зелени домати, а предвид това, че наближаващата есен е сезонът и на сгряващите супи, и на зелените домати, сега е най-подходящият момента да ви предложим някои идеи.
Супа от зелени домати и целина
Това е вероятно най-лесната за изпълнение супа от зелени домати, която освен това е и много вкусна. За нея са ви необходими само няколко зелени домата, 1 глава кромид лук, зеленчуков бульон ( за предпочитане домашен), бучка масло, брашно, черен пипер и сол.
Загрейте в подходящ съд маслото и в него задушете нарязания на ситно лук. В същия съд запържете малко брашно и червен пипер при непрекъснато разбъркване (червеният пипер прегаря много бързо, така че бъдете предпазливи). Добавете бульона и пуснете да се варят за около 30 минути нарязаните на кубчета домати. При нужда добавете още вода. След като всичко е почти готово, осолете на вкус и за финал прибавете ситно нарязаните листа целина доматената супа.
Картофена крем супа със зелени домати
Отново лесна и много вкусна есенна супа. Освен зелени домати за супата ще ви трябва и глава кромид лук, няколко картофа, бульон, скилидка чесън, масълце, сол и черен пипер.
В маслото запържете ситно нарязана глава кромид лук и скилидката чесън. Добавете бульона и нарязаните на кубчета картофи и домати. Подправете на сол. Оставете на тих огън до пълното омекване на зеленчуците. Накрая добавете черен пипер на вкус и по желание малко ситно нарязан магданоз. Прехвърлете супата в кухненски робот или блендер или използвайте пасатор, за да я „превърнете“ от обикновена супа в крем-супа. Можете да я поднесете с чеснови крутони или див чесън.
Супа от праз и зелени домати
Това са все есенни продукти, от които можете да сътворите истински кулинарни шедьоври, както и оригинални супи и чорби. За последното ни предложение наред със зелените домати ще ви трябват и 1-2 стръка праз лук, 2-3 картофа, шепа ориз, отново масълце, бульон и подправки по ваш избор.
В маслото задушете нарязания на кръгчета праз лук, добавете нарязаните на кубчета зелени домати и накрая бульона. Осолете на вкус и пуснете във врящата вода обелените и нарязани на кубчета картофи заедно с шепа ориз. След около 5- 10 минути намалете котлона. Когато всички зеленчуци и ориза са готови, подправете с желаните от вас подправки. Нашият съвет е да използвате черен пипер и пресен магданоз или свежи листа от целина.
Ако не сте любители на супите, може да приготвите лютеница от зелени домати, салата от зелени домати или кьопоолу от зелени домати.
Коментари