Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Домашни хитринки за вкусни зелеви сарми

Домашни хитринки за вкусни зелеви сарми

Мария СимоваМария Симова
Автор
50620k
Зелеви сарми

Сармите – това са пълнени листа от кисело или бланширано прясно зеле, или лозови листа. Ароматно, сочно и много популярно в балканската кухня блюдо. Всяка домакиня има своите тайни секрети и хитринки при приготвянето на сарми.

За да приготвите вкусни зелеви сарми първо избирате здрави и гъвкави зелеви листа, като премахнете грубата част. Основните продукти, с които ще ги напълните, са: мляно месо, лук и ориз.

Обикновено каймата е от говеждо месо, свинско или смес от тях. Но може добавите и секретната съставка за вкусни зелеви сарми - сушен или суров пушен бекон, нарязан на ситни кубчета.

Всъщност можете да използвате при плънката и месо от пушени гърди. То ще придаде специален вкус и аромат на вашите вкусни зелеви сарми.

Зелеви сарми

Лукът не се прибавя заедно с каймата, трябва да го задушите до омекване в мазнината. Освен вкусни сармите трябва да са и пъстри – за тази цел добавете настъргани моркови, домати или доматено пюре.

Каймата запържете при зеленчука, а останалата половина прибавете в суров вид.

Ориза пък почистете, измийте и накиснете за 15 минути в студена вода, добавете го при каймата и налейте топла вода, в съотношение 1:1 (1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. вода).

За вкусни зелеви сарми от значение са и подправките. Задължителните сол и черен пипер, можете да добавите червен пипер, чубрица, риган дори и любимата ви, колкото повече подправки – толкова по-вкусни сарми. Експериментирайте смело с познатите подправки за кайма.

Солта при зелевите сарми трябва да е по-малко от обичайното, за да се балансира със солената обвивка. От най-красивите, тънки и нежни листа завивате сармите, а грубите можете да ги поставите на дъното на тенджерата или гювеч, за да не залепнат сармите при готвене.

Зелеви сарми

Ако сте използвали пушени ребра, можете да поставите костите им заедно с грубите листа на дъното, стават ароматни и много вкусни. На вече подредените плътно една до друга сарми, налейте (колкото да ги покриете) подсолена вода или смес от армеева чорба и вода или пък някакъв костен бульон, покрийте със цели зелеви листа и капак.

Най-вкусни и незаменими са сармите приготвени в глинен съд (гювеч), а готвенето им да е дълго (поне 2 часа) и на бавен огън. В началото на умерен огън, докато заврят, а после намалете огъня на слаб. Колкото по дълго – толкова по-вкусно. В същото време кухнята е изпълнена с добре познат роден, естествен и уютен аромат.

При сервиране на готовите зелеви сарми можете да ги поднесете с кисело мляко, заквесена сметана или сос от препечено брашно и бульона им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest