Сармите са сред най-често приготвяните ястия през зимата, когато се завиват с листа от кисело зеле. В същото време обаче нищо не пречи те да бъдат приготвени и през лятото с пресни зелеви листа, листа от лапад, лозови листа и т. н.
В случая Ви представяме 3 рецепти за приготвянето на зелеви сарми, от които можете да избирате в зависимост от това през кой сезон ще ги консумирате:
Постни зелеви сарми
Необходими продукти: 1 кг прясно зеле, 3 глави кромид лук, 200 г ориз, 100 г олио, сол, чубрица, джоджен и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Листата се почистват от дебелата жилка и се бланшират в подсолена вода. Лукът се нарязва на ситно и се задушава заедно с ориза. Подправя се със сол, черен пипер, чубрица и джоджен. С тази плънка се завиват зелевите листа, така че да се получат плътни сарми. Подреждат се в тенджера, на дъното на която са подредени цели зелеви листа и се заливат с водата, в която са се варили. Похлупват се с капак и се варят на тих огън около 1 час. Сервират се заедно с кисело мляко.
Зелеви сарми с месо
Необходими продукти: 1 кг прясно зеле, 1 глава кромид лук, 500 г телешка кайма, 100 г олио, 100 г ориз, кимион, чубрица, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Със зелевите листа се процедира като в предходната рецепта. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в олиото заедно с ориза. Добавя се и каймата и малко вода. След като оризът е полуготов, плънката се подправя и се завиват сарми, които, подобно на предходната рецепта, се подреждат в тенджера и се варят похлупени. Могат да бъдат печени и във фурна в намазнена тава. Също така можете да ги залеете със сос, приготвен от 2 с. л. брашно, 1 яйце и 200 г кисело мляко.
Зимни зелеви сарми с боб
Необходими продукти: 1 кг кисело зеле, 300 г предварително сварен боб, 2 глави кромид лук, 1 морков, 50 г ориз, 100 г олио, червен пипер, сол и джоджен на вкус.
Начин на приготвяне: В част от олиото се задушават ситно нарязаните морков и лук и към тях се добавя оризът и малко вода. След като всички продукти омекнат, се смесват с боба и подправките. С тази плънка се пълнят зелевите листа, завиват се на сарми и се нареждат в тенджера, покрита също със зелеви листа. Долива се зелев сок и тенджерата се похлупва.
Коментари