Сармите са истинска класика в българската кухня. Това ястие в оригинал представлява завита в листа оризова плънка. То е част от националната кухня на много европейски и азиатски народи.
Сармите радват сетивата с аромати и вкус. Често обаче приготвянето им отнема много време, поради което домакините често търсят вариант за улесняване на рецептата.
Именно това търсене е довело до появата на рецептата за голи сарми, наричани още мързеливи сарми. Вкусът им не се различава от вкуса на класическите сарми, но се приготвя много по-бързо и много по-лесно.
Малките, завити сарми са наистина симпатични, но когато бързате, а ви се похапва тази вкусотия, рецептите за голи сарми са насреща - бързи и лесни за приготвяне.
Голи сарми с кисело зеле
Необходими продукти: 1 малка глава кисело зеле, 500 г кайма, 5 с.л ориз, 2 глави лук, чубрица, черен пипер, червен пипер.
Начин на приготвяне: Зелето се нарязва и се вари до омекване. Лукът се почиства и нарязва. Заедно с ориза и каймата се запържва в малко олио.
Подправя се с червения и черния пипер. Всички продукти се смесват в тава, долива се вода или бульона от зелето и се пече до сваряването на ориза. Голите сарми се сервират топли.
Голи постни лозови сарми
Необходими продукти: 20 бр лозови листа (пресни или стерилизирани от буркан), 1 глава лук, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.л. червен пипер, ⅓ ч.ч. олио, ½ връзка копър.
Начин на приготвяне: Олиото се загрява в дълбок тиган. В него се изсипва нарязаният на ситно лук и се разбърква добре. След около 1-2 минути се добавя и оризът.
Бърка се, докато оризът стане стъклен. Подправя се с червения пипер и ½ ч.л. сол. Към сместа се добавят нарязаните на ивици лозови листа и 2 ½ ч.ч. вода. Оставят се на слаб огън на котлона, докато водата изври и оризът се свари.
Когато ястието е готово, се добавят и нарязаният на ситно копър. Разбърква се добре. Може да се добави и сокът на ½ лимон, ако желаете по-кисел вкус.
Коментари