Ньоки представляват традиционните за италианската кухня кнедли. Буквалният превод на ньоки от италиански означава бучка. Тези малки вкусотийки се приготвят най-често от картофи, брашно, плодова каша, сирене или полента.
Има различни начини за сервирането им, които наподобяват това на пастата - със сос, масло с градински чай или пармезан. Ето няколко бързи и вкусни рецепти за ньоки, които да си приготвите у дома.
Ньоки със сметанов сос
Необходими продукти: 1 кг картофи, 100 г сирене пармезан или кашкавал, 1 яйце, 1-2 ч.ч. брашно, ½ ч.л. масло, 2 кубчета гъбен бульон.
За соса: 250 г гъби, 1 глава лук, 1 ч.л. зехтин, 1 скилидка чесън, 200 мл сметана, 1 ч. л. градински подправки.
Начин на приготвяне: Картофите се измиват добре. Заливат се със студена вода и се слагат да се сварят. Когато са готови, водата се излива. Картофите се оставят да изстинат. Обелват се внимателно и се настъргват. След това се претриват през сито, до получаване на ронлива смес.
Яйцата, картофите, половината от настърганото сирене и брашното се омесват. Полученото тесто се разделя на 3 части. Всяка от тях се оформя на дълъг фитил с дебелина 2 см. Фитилът се нарязва на средно големи парчета. Всяко се прави на топка и се сплесква с помощта на вилица.
Гъбеният бульон се разтваря в 500 мл вряща вода. В него на части се пускат ньоките. Всяка от тях се вари по 2 минути. Те сами изплуват на повърхността, когато са готови.
Лукът се задушава в зехтина, прибавя се чесънът, след 1 минута се добавят и наситнените гъби. Когато се задушат, се долива сметаната. Сосът се подправя с избраните подправки.
Ньоките се сервират полети със соса. Отгоре могат да се поръсят с настърган пармезан или кашкавал.
Готови ньоки с пушен кашкавал
Необходими продукти: 400 г готови картофени ньоки, 150 г консервирани, обелени и нарязани домати, 60 г пушена моцарела, 50 мл готварска сметана, 4 листа босилек, 2 с.л. зехтин, 1 глава кромид лук, 2 с.л. вода, сол, смлян черен пипер.
Начин на приготвяне: Лукът, обелен и нарязан, се задушава в зехтина до златисто. Добавят се още 2 с.л. вода и се задушава още 2 минути. След това се слагат доматите и сместа се разбърква.
Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да се задуши за около 10 минути. Отгоре се поръсва с измит и накълцан на дребно босилек. Последна се добавя и готварската сметана. Оставя се да клокне, след което се маха от котлона и се оставя за 10 минути настрани.
Готовите ньоки се сваряват в кипяща подсолена вода, докато изплуват на повърхността, за около 4-5 минути всяко. Отцеждат се добре от водата и се поставят в огнеупорна тава. Отгоре се заливат с готовия сос. Поръсват се с нарязаната на кубчета пушена моцарела.
Ньоките се пекат в предварително загрята фурна на 200 С за 10 минути, до запичане. Сервират се горещи.
Ньоки с доматен сос
Необходими продукти: 400 г готови картофени ньоки, 750 г домати, прясна салвия (градински чай), 1 глава лук, 3 с.л. масло, сол, черен пипер, 50 г настърган пармезан.
Начин на приготвяне: Доматите се бланшират в кипяща вода за 1 минута. Обелват се и се нарязват на ситни кубчета. Лукът, обелен и наситнен, се задушава. Когато е готов, се добавят доматите. Вари се до сгъстяване на соса.
Готовите ньоки се запържват в малко разтопено масло с малко салвия, за около минута. Нареждат се в чинии и се поливат с горещия доматен сос. Сервират се поръсени с настърган пармезан.
Коментари