В йенска тенджера се приготвят лесно вкусни ястия. Йенската тенджера никога не се слага в гореща фурна, тъй като стъклото ще се спука. След изваждането от фурната не се оставя върху много студена повърхност.
В йенската тенджера се приготвя вкусно ястие с кайма и ориз на слоеве.
Необходими продукти: 300 грама свинска кайма, 300 грама телешка кайма, 1 чаена чаша ориз, 2 глави лук, 1 морков, 300 грама зеле, 200 грама консервиран грах, 100 милилитра пикантен кетчуп, олио за пържене, 100 милилитра сметана, половин чаена чаша бульон, черен пипер, сол и подправки на вкус.
Оризът се сварява в подсолена вода до готовност. Каймата се посолява, поръсва се с черен пипер и подправки по вкус. Зелето се нарязва на ситно, лукът се нарязва на ситно, морковът се настъргва на ренде. Всичко се запържва, но поотделно.
Йенската тенджера се намазва с олио и се редуват половината ориз, половината зеле, половината кетчуп, свинската кайма, половината лук с моркови, половината грах.
След това следва още ориз, зеле, кетчуп, телешката кайма, лук и моркови, грах. Сметаната се смесва с бульон и всичко в тенджерата се залива с нея. Пече се малко повече от час.
Вкусно и лесно се получава запечено месо с кашкавал.
Необходими продукти: 500 грама мляно телешко месо, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 яйце, 2 домата, 150 грама кашкавал, 1 китка магданоз и 1 китка копър, 1 супена лъжица олио, 2 супени лъжици галета, 50 грама майонеза, сол на вкус.
Лукът и чесънът се почистват и се смилат. Смесват се с месото, добавя се яйце, посолява се и всичко се смесва. Кашкавалът се настъргва и се смесва с нарязаните копър и магданоз. Доматите се попарват с вряла вода, обелват се и се нарязват на кръгчета.
Йенската тенджера се намазва с олио и се поръсва с галета. В тенджерата се изсипва половината месо, отгоре – сместа от кашкавал и подправки, половината домати, след това – останалото месо. Нареждат се отгоре останалите домати и се заливат с майонеза. Пече се до златисто.
Лесно и вкусно се приготвя ястие от пилешко филе и гъби.
Необходими продукти: 200 грама гъби, 400 грама пилешко филе, 5 едри картофа, 200 грама кашкавал, 2 глави лук, 250 грама майонеза, подправки, олио.
Филето се нарязва на малки парчета и се маринова в майонезата със сол и черен пипер за половин час. Гъбите се нарязват и се запържват с нарязания на едро лук.
В намазаната с масло йенска тенджера се редят маринованото филе, запържените гъби с лука, нарязаните на кръгчета картофи, които се поръсват със сол и черен пипер и се мажат с майонеза. Последният слой са картофи.
След половин час печене се маха капакът на тенджерата, поръсва се ястието с настъргания кашкавал и отново се пече до образуване на златиста коричка.
Коментари