Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Постни и лесни ястия с ориз

Постни и лесни ястия с ориз

Ориз с домати
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.

Българската кухня изобилства от вкусни и постни ястия с ориз, с картофи, с варива. Изобщо в нашата кухня могат да се намерят най-разнообразни и вкусни постни рецепти.

Един от най-често използваните продукти е оризът. Единствената особеност при неговото приготвяне е количеството вода, което се добавя, за да набъбне достатъчно. Иначе приготвянето му ви е познато и лесно – вкусен е с месо, както и на постни ястия.

Видове ориз

Първото предложение е домати с ориз – гозба, която всяка домакиня е приготвяла. Ако искате да промените нещо в рецептата, сложете ½ ч.ч царевица и риган вместо чубрица. Ако сте решили да използвате домати, можете да си ги приготвите и пълнени с ориз и ароматни подправки. Ето и каква е рецептата:

Пълнени домати с ориз

Необходими продукти: 4 глави лук, 1 ½ ч.ч ориз, домати, пресен босилек, сух джоджен, сол, черен пипер, морков, олио

Необходими продукти за заливката: вътрешността на доматите, 2 с.л зехтин, 1 с.л брашно, 1 с.л захар, сол

Пълнени домати с ориз

Начин на приготвяне: Отрязвате капаче от домата и издълбавате вътрешностите. Посолявате доматите отвътре. В загряла мазнина запържвате лука, ситно накълцаните моркови, ориза, босилека, сол, черен пипер. Като се запържи добавяте вода, за да набъбне ориза. Когато е готов оризът, поръсвате с малко джоджен. Напълвате доматите със сместа и ги слагате да се пекат, като наливате вода до средата на тавичката. Печете на умерена фурна, докато водата се изпари.

Заливката се прави по следния начин – загрявате мазнина и запържвате брашното, добавяте и вътрешността от доматите, подправките. След като се позапържат, слагаме малко вода и след като заври го изключваме. Заливаме доматите в тавата и печем още десет минути.

Ориз на фурна

Друго интересно предложение е гъби с ориз. За да си приготвите рецептата ви трябват освен гъбите и ориза, сол, черен пипер, глава лук и мазнина.

Запържвате лука, после нарязаните гъби и накрая ориза. Добавяте вода според това колко е ориза и слагате подправките. Ако предпочитате сложете и други зеленчуци – морков, грах, малка тиквичка. Така може да преминете от гъби с ориз в ориз със зеленчуци, което също става вкусно и бързо.

Можете да добавите каквото имате като зеленчуци и миризми. През пролетта можете да заложите и на лапад или спанак с ориз. Ако приготвяте лапад, не забравяйте да сложите джоджен. Но тъй като това са доста характерни рецепти, ние ще ви предложим нещо малко по-различно, но отново с продукти, които имате у дома и използвате за почти всяка гозба:

Ориз с гъби

Ориз с картофи и праз

Необходими продукти: 4 стръка праз, 4 картофа, ½ китка магданоз, ½ ч.ч ориз, супена лъжица доматено пюре, 1 с.л червен пипер, ориз, черен пипер, сол

Начин на приготвяне: Ако нямате праз, винаги можете да го замените с няколко глави лук. Нарязвате на ситно праза или лука и запържвате в мазнината. След като омекне добавяте доматеното пюре смесено с малко вода и червеният пипер. Запържвате и доливате гореща вода. Оставяте да заври и добавяте ориза и нарязаните на филии картофи. Сварявате ястието, като целта е водата да бъде напълно погълната от ориза. След като изстине поръсвате със смлян черен пипер и ситно нарязания магданоз.

Естествено не трябва да пренебрегваме и класическите рецепти с ориз като пиле с ориз, пълнени чушки с ориз, пълнено пиле с ориз, мляко с ориз, спанак с ориз, ризото, ориз по китайски и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
45
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Сидито
Сидито
Пълнени домати с ориз.Моркова по избор.Аз не прибавям.2,3 скилидки чесън,1 една глава кромид,1 с.л. олио,250 гр.ориз,джоджен малко,3-4 стръка магданоз,черен пипер./300 гр.кайма/при условие,че искате да не бъдат постни.Задушават се ситно нарязаните зеленчуци с олиото/лично аз ги смилам с миксерче/също така прибавяме и вътрешността на доматите които сме приготвили за пълнене.В последствие прибавяме 100 мл.вода.До толкова колкото да набъбне ориза,а не да се свари.След което ги пълним.За заливката:2 с.л. олио,1 с.л.брашно,2 яйца,2 чаши вода,1/2 прясно исцеден лимон/тук вече киселиността я правим според нашите предпочитания/сол на вкус.След завирането на водата поставяме солта,сока от лимона и с постоянно бъркане яйца разбити предварително с миксер/.Извършва се на слаб котлон/лично аз водата я заменям с прясно мляко/След сгъстяването на заливката я отдръпваме от котлона.
П.С.Когато яйцата са добре разбити не се пресичат.Добър апетит
09.04.2013 09:20