През лятото има такова изобилие от пресни зеленчуци, което се запазва и в ранната есен. Освен че почти всяка домакиня се опитва да затвори някоя друга консерва за зимата, добре е максимално дълго да се опитаме да се насладим на пресния зарзават от пазарите и двора. Може да изненадате семейството си с оригинални постни ястия. Такава кулинарна изненада са патладжани с лук и орехи.
Необходими продукти: 3 едри патладжана, 1 глава лук, половин чаена чаша смлени орехи, три супени лъжици оцет, половин китка нарязан магданоз, половин китка нарязан копър, 1 чаена лъжичка червен пипер, 3 скилидки чесън, половин чаена лъжичка кориандър.
Патладжаните се запичат във фурната, охлаждат се и се обелват. Нарязват се на дълги ленти. Всички подправки се смесват с копъра, магданоза и орехите. Добавят се към патладжаните. Всичко се разбърква много добре и се подправя със зехтин и сол на вкус.
Постната мусака от картофи и тиквички е леко и вкусно лятно ястие. Необходими продукти: 800 грама картофи, 2 тиквички, олио за намазване, 1 чаша прясно мляко, 3 супени лъжици настърган кашкавал, 1 супена лъжица брашно, сол и черен пипер на вкус.
Картофите се сваряват, обелват се и се нарязват на едри парчета. Тиквичките се обелват, нарязват се на едри резени, кипват се две минути и се вадят с решетъчна лъжица.
В намазана с мазнина тава се подреждат картофите и тиквичките и се запичат до готовност във фурна. Тавата се изважда и зеленчуците се заливат с гъста смес от прясното мляко, брашното и настъргания кашкавал със солта и черния пипер. Пече се още петнадесетина минути. Сервира се, поръсена с нарязан магданоз.
Зеленчуци по азиатски се приготвят лесно и са хрупкави и вкусни. Необходими продукти: 1 морков, 1 червена чушка, 200 грама зелен фасул, 200 грама печурки, 1 скилидка чесън, соев сос на вкус, щипка джинджифил, 3 супени лъжици олио.
Чушката се изчиства от дръжката и семките и се нарязва на тънки ленти. Морковът се изчиства и се нарязва на тънки пръчици. Гъбите се измиват и се нарязват на тънко. Зеленият фасул се нарязва на малки парчета.
В тиган с дебело дъно се запържва чесънът, нарязан на ситно, и се добавя джинджифилът. Добавя се морковът и се запържва 30 секунди на силен огън. Добавя се чушката и се запържва около минута. Зеленчуците се разтръскват в тигана, не се разбъркват с лъжица.
Добавят се зеленият фасул и гъбите и се разбъркват с лъжица. След две минути се добавя соевият сос, всичко се разбърква и се сервира.
Коментари