Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Нестандартни постни ястия за вегетарианци

Нестандартни постни ястия за вегетарианци

Зеленкова яхния
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.

Бобена фиеста

Необходими продукти: 1 супена лъжица зехтин, 2 чаши нарязан лук, 3 скилидки чесън - накълцан, 4 чаши вода, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици чили на прах, 2 супени лъжици Уорчестър сос, 450 гр. нарязани на кубчета домати в собствен сос от консерва или буркан, 500 гр. нахут от консерва, но може и изплакнат, сварен и изцеден предварително, 500 гр. черен боб - изплакнат, сварен и изцеден, 500 гр. обикновен боб- изплакнат, сварен и изцеден, 500 гр. шарен боб- изплакнат, сварен и изцеден, 180 гр. доматено пюре.

Бобена фиеста

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в тиган на средно-висока температура. Добавете лука и чесъна. Леко ги запържете в продължение на 3 минути, или докато поомекнат. Прибавят се 3 чаши вода, всички съставки, освен доматеното пюре, като се разбъркват, за да се съчетаят добре. Към доматеното пюре в купа се добавя една чаша вода и се смесва до получаването на хомогенна смес. След това и тя се изписва към боба. Оставя се да заври, а огънят се намалява. След това оставате ястието да къкри 5 минути или докато течността поизври. Ястието се сервира топло. Може по желание да се гарнира всяка купичка със сух джоджен.

Супа от картофки и царевица

Необходими продукти: 1 и 1/2 чаена чаша ситно нарязана зелена чушка-камба, 1 чаша нарязан зелен лук, 2 чаши замразена сладка царевица или царевица от консерва, 1 и 1/4 чаша вода, 1 чаена лъжичка микс подправки за риба (магданоз, девесил и др. по желание), 3/4 ч.л. сушени листа от мащерка, 1 ч.л. смлян червен пипер , 500 гр. изпечени картофи - нарязани на парчета с 1 см дебелина, 1/4 чаша ситно нарязан магданоз, 3/4 чаена лъжичка сол .

Начин на приготвяне:

Загрейте котлона над средно-висока температура. Намазнете и сложете тигана на него. Добавете резенчетата чушка и 3/4 от зеления лук. Задушете в продължение на 4 минути или докато леко покафенеят. Увеличете градуса на пържене и добавете царевицата, водата, всички подправки и картофите и ги оставете да заврят. Покрийте с капак тигана и намалете огъня. Оставете сместа да къкри 10 минути. След това ястието се сваля от огъня. При сервиране се добавя във всяка купичка ситно нарязаният магданоз, останалият зелен лук и солта.

нахут със зеленчуци

Пикантна бамя с царевица

Необходими продукти: 1 супена лъжица олио от рапица, 1/2 чаша нарязан зелен лук, 1 скилидка чесън - накълцан, 1 чаша прясна бамя, 1 чаша нарязана червена чушка, 1 ситно нарязана, средно голяма, люта зелена чушка - без семките, 1 чаша пресни царевични зърна, 450 гр. консерва черен боб - изплакнат и изцеден, 1/3 чаша накълцан пресен кориандър, 1/8 чаена лъжичка сол, 1/8 ч.л. прясно смлян черен пипер.

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в голям тиган над средно-висока температура. Добавете лука и чесъна и ги запържете за около 1 минута. След това изсипете и бамята и сотирайте за още 3 минути. Намаляване градуса на котлона. Добавете обикновената и лютата чушка и гответе още 5 минути. Изсипете и царевичните зърна, и гответе 5 минути. Ястието се разбърква добре и се изписва и бобът, който се готви за още 2 минути. Ястието се сервира с поръсване на кориандър, сол и черен пипер.

Индийско постно ястие „Алоо Матар”

Необходими продукти: 1/4 чаша растително олио, 2 средни глави лук - нарязани ситно, 1 супена лъжица джинджифилово чеснова паста, 1 дафинов лист, 4 големи картофа - обелени и нарязани ситно, 1 чаша замразен грах, 1/2 чаша доматено пюре, 1 и 1/2 чаени лъжички „Гарам Масала” (специален индийски микс, съдържащ: 2 пръчици канела - около 10 см всяка, 1 с.л. кардамон, 1 ч.л. семена на кимион, 1 с.л. зърна черен пипер, 1 ч.л. карамфил, 1 ч.л. семена от кориандър и 1 индийско орехче), 1 и 1/2 чаени лъжички червен пипер, 1 чаена лъжичка бяла захар, 1 чаена лъжичка сол, 2 супени лъжици нарязан кориандър.

Начин на приготвяне:

Загрейте олиото в тиган над средната температура. Запържете в него лука, пастата от джинджифил и чесън и дафиновия лист. Гответе, докато лукът омекне. Добавете картофите и грахта. Покрийте тигана и оставете ястието да къкри, докато картофите станат готови- около 15 минути. Извадете дафиновия лист. Разбъркайте и доматено пюре, „Гарам масалата”, червения пипер, захарта и солта в зеленчуковата смес. Продължете готвенето за около 10 минути. Накрая поръсете отгоре с кориандъра и оставете ястието за още около 2 минути на котлона.Сервира се топло.

Крем супа от тиква

Ароматна крем-супа от тиква, подправена с индийско орехче

Необходими продукти: 1 около 1 кг и 500 гр. тиква тип „цигулка” - обелена и почистена от семките, 2 супени лъжици неосолено масло/веганско масло от соя/, 1 средно голяма глава лук - нарязана ситно, 6 чаши гъбен бульон, индийско орехче на вкус, сол и прясно смлян черен пипер.

Нарежете тиквата на парчета с дебелина 2-3 см. В голям тиган разтопете маслото. Добавете към него лука и пържете, докато стане полупрозрачен- около 8 минути. После изсипете тиквените парчета и бульона. Оставете ги да къкрят, докато тиквата омекне - около 15- 20 минути. Извадете парчетата тиква от тигана, наредете ги в блендър и разбийте до получаването на пюре. Върнете пюрираната тиква отново в тигана с другите съставки. Разбъркайте отново добре и подправете с индийско орехче, сол и черен пипер. Крем-супата се сервира топла.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest