Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Апетитни вегетариански ястия с картофи

Апетитни вегетариански ястия с картофи

Картофи с Фасул

Ястията с картофи са много разпространени и има безброй рецепти за приготвянето им, но ако сте вегетарианец и не ядете дори и яйца, мляко и млечни продукти, вариантите не са толкова много. Ето защо Ви предлагаме 3 интересни идеи за напълно вегетариански картофени ястия:

Супа от картофи и зелен боб

Необходими продукти: 100 г зелен боб, 4 картофа, 2 моркова, 1 глава кромид лук, 4 с. л. зехтин, 1 дафинов лист, 1 корен от магданоз, няколко стръка пресен магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Измитият и почистен от краищата боб се сварява в подсолена вода, а коренът магданоз, нарязаните моркови и лук се запържват в зехтина.

Когато бобът започне да омеква, към него се добавят и обелените и нарязани на кубчета картофи и запържените зеленчуци. Слага се дафиновият лист и супата се вари до пълна готовност на продуктите. Подправя се със сол и черен пипер и се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Гарнитура от чеснови картофи

Необходими продукти: 12 с. л. зехтин, 4 обелени и нарязани картофа, 2 счукани скилидки чесън, няколко стръка пресен магданоз и листенца джоджен, 1 ч. л. червен пипер, сол и черен пипер на вкус.

Печени картофки

Начин на приготвяне: Зехтинът се сипва в дълбок тиган и в него се слага чесънът докато се задуши и си пусне аромата в мазнината. След това той се изхвърля, а на негово място се слагат картофите.

От време на време се разбъркват и след като се изпържат до златисто се изваждат и се слагат в купа. Подправят се със сол, червен и черен пипер, разбъркват се и се поднасят топли, поръсени със зелените подправки.

Сладкиш от картофи с ябълки

Необходими продукти: 8 сладки картофа, 5 почистени и обелени ябълки, 1 ч. л. канела, 165 г захар, 60 г зехтин.

Начин на приготвяне: Картофите се измиват, подсушават и се запичат върху хартия във включена на 200 градуса фурна докато омекнат. След като изстинат се обелват и се нарязват на филийки.

Захарта и канелата се смесват. Картофите се нареждат в намазнена тава, поръсват се с канелата и захарта, напръскват се с малко зехтин и върху тях се подреждат резените ябълки.

Те също се поръсват с мазнина и с подправките, след това отново се редят картофи и това се повтаря докато свършат продуктите. Задължително е обаче най-горният слой да е от ябълки и да е поръсен със зехтин. Тавичката се запича под фолио за около 20 мин. на 180 градуса. След това фолиото се маха и се пече за още 15 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest