Сосовете винаги са един приятен завършек на всяко ястие. Повечето кулинари споделят мнението, че дори да не сме се справили особено успешно в приготвянето на храната, подходящият сос винаги може да "спаси положението".
Предлагаме ви няколко рецепти за вегетариански сосове, подходящи за зеленчукови ястия със забележката, че тези сосове не са в менюто на строгите вегани, а по-скоро са леки допълнения към ястия без месо.
Рецепта за сос Тартар
Необходими продукти:
150 грама майонеза, 50-60 грама сметана, 2 супени лъжици бяло вино, 1 супена лъжица лимонов сок, 1 ситно нарязана стерилизирана гъба, 1 ситно нарязана кисела краставичка, половин малка глава лук, нарязана на ситно, 2-3 стръкчета магданоз нарязан на ситно, 1 кафяна лъжица горчица, 2-3 каперси, черен пипер, шипка захар и сол;
Разредете майонезата с виното и сметаната. Прибавете горчицата и останалите продукти. Посолете и поръсете с черен пипер. Подсладете и добавете лимоновия сок. Разбъркайте и сосът е готов!
Подхожда на задушени зеленчуци.
Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко с по-голяма масленост, 1 кофичка лека майонеза, 1 кафяна лъжица горчица и сол на вкус;
Сипете всички продукти в една купа и разбъркайте докато се получи хомогенна смес.
Този сос е подходящ за вегетариански кюфтенца.
Рецепта за свеж пролетен сос
Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко, 1 малка горчица, магданоз, 1 голям морков, няколко капки лимон, 2-3 щипки сол;
Изсипете в съд, киселото мляко и горчицата. Нарежете на ситно магданоза и настържете на ренде моркова. Добавете ги към сместа Накрая изстискайте сока на половин лимон във готовия вече сос и подправете със сол на вкус.
Този сос е подходящ за пържени яйца.
Гъбен сос
Необходими продукти:
60 грама сушени гъби, 20 грама брашно, 40 грама олио, 200 грама лук, 220 грама вода за гъбите, 20 грама вино и сол на вкус.
Нарежете лука на дребно, запържете го в маслото и към него добавете предварително сварените гъби. Добавете и брашното. Продължете с пърженето, като внимавате да не прегори. Получената смес разредете с бульона, в който са варени гъбите. Сосът трябва да ври десетина минути. А за да се подсили ароматът добавете 20 грама вино.
Този сос е подходящ за вегетариански шницели.
Коментари