Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Топ 3 италиански зеленчукови ястия

Топ 3 италиански зеленчукови ястия

Фритата

Трудно ще могат да се изброят най-популярните или известни италиански зеленчукови специалитети, но тук ще Ви предложим 3 варианта, които със сигурност си струва да пробвате:

Зеленчукова фритата

Необходими продукти: 600 г картофи, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 глава кромид лук, 1 тиквичка, 1 консерва сладка царевица, 4 с. л. зехтин, 6 яйца, няколко стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Картофите, чушките и тиквичката се нарязват на кубчета и се пускат във вряща вода за няколко минути. Отцеждат се. В тиган се запържва нарязаният на ивички лук и към него се добавят останалите зеленчуци заедно с царевицата.

Периодично се разбърква и се задушава до пълната готовност на продуктите. В купа се разбиват яйцата с подправките и в тиган се слага още малко мазнина и картофената и яйчената смес се изсипват, като се оставят на умерен огън за около 5 мин. Не е нужно разбъркване, а единствено разклащане. Добре е след като фритатата е готова да я оставите във фурна да се запече леко.

Пълнени домати по италиански

Пълнени домати

Необходими продукти: 6 малки домата, 2 патладжана, 5 с. л. зехтин, 1 глава настърган кромид лук, 3 счукани скилидки чесън, 2 яйца, риган, сол и черен пипер на вкус, настърган пармезан.

Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват и се слагат цели във фурната докато омекнат и им изтече горчилката. Пасират се заедно с кожата. Горната част на доматите се изрязва и те се издълбават, а в тиган се запържват лукът, чесънът, вътрешността на доматите и накрая се добавя патладжанената паста. Всичко се подправя на вкус и след като се охлади, леко се добавят и разбитите яйца. С тази смес се пълнят доматите, подреждат се в намазнена тава и се пекат до пълна готовност. Поднасят се поръсени с пармезан.

Капон Макро

Необходими продукти: 1 глава целина, 100 г зелен боб, 3 моркова, 1 глава цветно зеле, 3 глави червено цвекло, средата на 1 хляб, консерва риба по избор, 1/2 ч. ч. майонеза, 50 мл сок от изстискан спанак, нарязани на ситно копър и босилек, сол и черен пипер на вкус.

Капон макро

Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се сваряват поотделно и се нарязват. В подходящо плато се нареждат филийки хляб, върху тях по 1 ред зеленчук (от един вид), после пак ред филии и пак зеленчук докато свършат продуктите.

Всеки ред зеленчук се подправя със сол и черен пипер на вкус. Най-отгоре се слага консервираната риба. Накрая майонезата се смесва с нарязаните на ситно копър и босилек и сокът от спанака и се изсипва върху предястието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest